Izbori 2023

Foto: Tanjug

17. 12. 2023. / 13.19

Izbori u Vojvodini na marginama: Za koga građani mogu da glasaju

Vojvođani će birati između 13 lista, a na prvom mestu se nalaze naprednjaci i njihovi koalicioni partneri. Lista se zove „Aleksandar Vučić – Vojvodina ne sme da stane“. Sam sastav liste ukazuje da se struja Igora Mirovića, dosadašnjeg premijera, izgubila unutarstranačku bitku sa ekipom sadašnjeg predsednika SNS-a Miloša Vučevića, koji je blizak sa porodicom Vučić

N.S

Verovatno će mnogi građani Vojvodine biti iznenađeni kada, pored listića za republičke izbore, dobiju i onaj na kojem se glasa za poslanike u Skupštini AP Vojvodine. Razlog za to glasi: pokrajinski izbori su bili potpuno nebitni za medije, a to je opet posledica toga što su vojvođanske institucije, sa namerom i sistematski, svedene na političku kulisu.

Pravo da na pokrajinskim izborima ostvari pravo glasa – ima 1.669.791 Vojvođanin. Uzgred, niti u jednoj od 45 vojvođanskih lokalnih samouprava ne održavaju se vanredni lokalni izbori. Oni će biti organizovani na proleće, u redovnom terminu.

Skupština AP Vojvodine ima 120 poslanika, koji se biraju po proporcionalnom izbornom sistemu na period od četiri godine. Ranije je izborni sistem bio kombinovani, polovina poslanika se biralo proporcionalnim, a polovina većinskim sistemom, što je, kako tvrde stručnjaci, adekvatniji pristup, jer je garantovao veću zastupljenost raznih lokalnih sredina i uvažavanje njihovih specifičnosti.

Pročitajte još IZBORI UŽIVO: CRTA šokirana napadom na njihove posmatrače, traže oštru reakciju organa

Vojvođani će birati između 13 lista, a na prvom mestu se nalaze naprednjaci i njihovi koalicioni partneri. Lista se zove "Aleksandar Vučić – Vojvodina ne sme da stane“. Sam sastav liste ukazuje da se struja Igora Mirovića, dosadašnjeg premijera, izgubila unutarstranačku bitku sa ekipom sadašnjeg predsednika SNS-a Miloša Vučevića, koji je blizak sa porodicom Vučić. Prema nekim informacijama, Mirović više neće biti predsednik vojvođanske vlade, nego će biti degažiran na neko ambasadorsko mesto.

Na drugom mestu je SPS, sa listom koja se zove "Ivica Dačić – premijer Srbije“. Slede radikali ("Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka"), pa "Ruska stranka – Srbi i Rusi braća zauvek“, koju predvodi funkcionerka SNS-a.

Pod brojem pet je lista sa kompleksnim imenom "Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju – Nada za Vojodinu – Nova Demokratska stranka Srbije (Novi DSS) – Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) – Vojislav Mihailović“. Ako zaokruže broj šest, građani će glasati za Savez vojvođanskih Mađara, koji je dugogodišnji politički partner vladajuće stranke.

Kao i na republičkim izborima, lista "Srbija protiv nasilja" nalazi se na sedmom mestu.

Pod brojem osam je koalicija Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i Stranke pravde i pomirenja, a deveta je lista "Čedomir Jovanović – Vojvodina mora drugačije", na kojoj se u ogromnoj većini nalaze javnosti nepoznate ličnosti.

Narodna stranka, iako je bilo vesti da neće ni skupljati potpise za pokrajinske izbore, nalazi se na desetom mestu, dok je pod brojem 11 koalicija "Nacionalno okupljanje – Zavetnici – Dveri".

Pod brojem 12 je lista "Saša Radulović (Dosta je bilo – DJB) – Boris Tadić (Socijaldemokratska stranka – SDS) – Ana Pejić (Otete bebe) – Dobro jutro Srbijo", a poslednji su "Vojvođani – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara i Zajedno za Vojvodinu".

N.S.

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu