Izbori 2023.

Foto: N1

18. 12. 2023. / 0.20

IZBORI UŽIVO Miroslav Aleksić: SNS i Srbija protiv nasilja izjednačeni u Beogradu

U Srbiji su danas održani parlamentarni, pokrajinski, beogradski izbori, kao i izbori za odbornike u više od 60 gradova i opština

Pratite uživo blog na vreme.com o izbornim dešavanjima u Srbiji.

00.50

Završili smo izborni blog uživo. Hvala vam što ste nas praili.

00.20

Branimir Nestorović: Sjaj antivakserske zvezde nad Beogradom

Najveće iznenađenje izbora je stranka Branimira Nestorovića, nekada uglednog pulmologa, danas još čuvenijeg antivaksera i velike zvezde očigledno mnogobrojnih teoretičara zavera.

Više o ovome čitajte u posebnom tekstu.

00.10

Đilas: Mogući su i protesti

"Prvo želim da kažem da što se tiče Beograda, stranke opozicije su dobile više glasova nego SNS i SPS. Ovoga puta po onim podacima koje imamo njihov zbor je nešto preko 40 odsto dok je predsednik republike rekao da smo dobili manje,“ rekao je predsedenik Stranka slobode i pravde Dragan Đilas.

On je dodao da nije očekivao će ovoliki broj ljudi biti dovezen u Beogradu, i istina je da prošli put to nije bilo tako, ali sada jeste.

"Naša procena je da je dovedeno preko 40.000 ljudi, i na takvim izborima "Srbija protiv nasilja“ same mogu da formiraju vlast u Beogradu i za to će se boriti", rekao je Đilas.

Na pitanje, da li su mogući i protest, Đilas je rekao: "Sve je moguće".

00.05

Vučić je proglasio pobedu svugde, i šta sad?

Ulazi li Srbija u još jednu političku krizu ili jedna generacija opozicionih političara počinje da peva labudovu pesmu.

Pročitajte ceo komentar Filipa Švarma, glavnog i odgovornog urednika "Vremena".

23.40

CeSID/IPSOS na 90,2 odsto uzorka

Na osnovu 90,2 odsto uzorka CeSID/IPSOS-a lista "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane" osvojila je 46,3 odsto glasova odnosno 128 mandata.

Na drugom mestu je "Srbija protiv nasilja" sa 23,6 odsto ili 65 mandata.

Treću poziciju zauzima koalicija oko SPS-a sa 6,6 odsto ili 18 mandata.

Koalicija NADA osvojila je 4,9 odsto ili 13 mandata.

Cenzus, prema ovim projekcijama, prolazi i lista "Dr Branimir Nestorović – mi – glas iz naroda" sa 4,8 odsto glasova, odnosno 13 mandata.

Od manjinskih lista, očekuje se da Savez vojvođanskih Mađara ima 6 mandata, koalicija Stranke pravde i pomirenja i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini 3 mandata, SDA Sulejmana Ugljanina 2 mandata i po 1 mandat lista Šaipa Kamberija i Ruska stranka.

23.35

Miroslav Aleksić: U Beogradu je opozicija osvojila većinu glasova

Policija je štitila krađu glasova; ovo nisu izbori, ovde nema zakona. Ne možemo da prihvatimo ovakvu krađu i pljačku, rekao je Miroslav Aleksić.

I dodao: u Beogradu je opozicija osvojila većinu glasova.

23.30

Marinika Tepić: Mi apsolutno ne prihvatamo rezultate koje je objavio Vučić

Zbog hiperprodukcije glasača koji ne žive u Srbiji i Beogradu i drugih mahinacija mi ćemo upotrebiti sva pravna i demokratska sredstva da osporimo rezultate izbora koje je obelodanila lista "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“.

23.25

Miroslav Aleksić: SNS i Srbija protiv nasilja izjednačeni u Beogradu

Nosilac liste Srbiaj protiv nasilja Miroslav Aleksić rekao je da ne mogu da prihvate rezultate izbora kao demokratske i fer.

Kako je rekao, prema obrađenih 29,17 odsto biračkih mesta lista oko SNS je osvojila 43,2 odsto glasova, Srbija protiv nasilja 28,3, SPS 6,7, NADA 5,5, i listsa Branislava Nestsorovića 4,8 odsto.

Što se tiče Beograda, Aleksić je rekao da su SNS i lista Srbija protiv nasilja u ovom trenutku izjendačeni, ali još najveća biračka mesta još nisu prebrojana. Kako je rekao, podeljeno je 40.000 lažnih ličnih karata ljudima koji ne žive u Beogradu.

23.05

Dačić: SPS-u treba novi lider

Predsednik SPS-a Ivica Dačić čestitao je pobedu na svim nivoima SNS-u i predsedniku Republike Aleksandru Vučiću.

"Želimo da nastavimo saradju sa njima na svim nivoima“, dodao je bivši ministar spoljnih poslova. SPS je ostvario značajno slabiji rezultat nego prošle godine. Pomenuo je Dačić i da bi SPS nakon ovih rezultata trebalo da pronađe novog lidera.

23.00

Pobednički vatromete SNS-a u Beogradu

Velikim vatrometom u Beogradu na vodi lista Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane proslavila je rezultat na izborima.

22.50

CeSID/IPSOS: SNS vodi i u Beogradu

Najviše glasova na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda osvojila je lista "Aleksandar Vučić – Beograd ne sme da stane", za koju je glasalo 38,4 odsto birača, pokazuje procena rezultata glasanja koju su objavili IPSOS i CeSID na osnovu 41,3 odsto obrađenog uzorka.

Prema tim podacima, na drugom mestu je koalicija "Srbija protiv nasilja“ sa 35,1 odsto glasova, a na trećem NADA za Beograd, za koju je glasalo šest odsto birača.

22.25

Vučić: Osvojili smo najviše u Beogradu

"Građani Srbije, da vas ne bih gnjavio, reći ću nekoliko reči o pravcu i politicii Srbije, i rezultatima u Beogradu, iako se tvrdilo da u Beogradu neće biti tako da bude apsolutno Srbija ne sme da stane je osvojila najviše glasova, rekao je Aleksandar Vučić.

Više o ovome čitajte u posebnom tekstu.

22.20

Nestorović: Ogroman uspeh, nećemo trgovati

Nosilas liste "Dr Branimir Nestorović – mi – glas iz naroda" rekao je da su, iako im niko nije davao šanse, ušli u krug četiri, pet najjačih partija.

22.15

CeSID/IPSOS (80,2 odsto uzorka): SNS vodi sa 46,4 odsto, druga "Srbija protiv nasilja" sa 23,3 odsto

Na osnovu 80,2 odsto uzorka CeSID/IPSOS-a lista "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane" osvojila je 46,4 odsto glasova odnosno 129 mandata.

Na drugom mestu je "Srbija protiv nasilja" sa 23,3 odsto ili 64 mandata.

Treću poziciju zauzima koalicija oko SPS-a sa 6,7 odsto ili 18 mandata.

Koalicija NADA osvojila je 4,8 odsto ili 13 mandata.

Cenzus, prema ovim projekcijama, prolazi i lista "Dr Branimir Nestorović – mi – glas iz naroda" sa 4,8 odsto glasova, odnosno 13 mandata.

Od manjinskih lista, očekuje se da Savez vojvođanskih Mađara ima 6 mandata, koalicija Stranke pravde i pomirenja i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini 3 mandata, SDA Sulejmana Ugljanina 2 mandata i po 1 mandat lista Šaipa Kamberija i Ruska stranka.

22.10

Ako je validna projekcija SNS-a na, kako tvrde, 50 odsto prebrojanih glasova, što to znači?

Naprednjaci su iznad očekivanja – ispada da sami mogu sastaviti Vladu. Cijenu tog uspjeha platila je Socijalistička partija Srbije koja se u finalu kampanje našla na njihovoj meti. Pali su oko pet posto. To nije čudno pošto SNS i SPS dijele isto biračko tijelo.

Srbija protiv nasilja je u okviru prognoza – u svakom slučaju imaće 60 plus poslanika u Narodnoj skupštini. Ako se pogledaju rezultati prošlih izbora, udruživanje na jednoj listi im se isplatilo. Očekivanja njihovih birača su druga stvar.

U odnosu na prošle izbore podbacila je desnica: mada je NADA u okviru očekivanja, Dveri i Zavetnici se bore za cenzus, a Narodna stranka je ispod njega.

Lista oko dr Branimira Nestorovića je na iznenađenje javnosti skupila 13 mandata. Ili, drugim riječima, pokupio je glasače Dobro jutro Srbijo, ali i Dveri. I da se na zaboravi – medijski uspon, Nestorović onoliko duguje kako vlastima, tako i tabloidnim televizijama i novinama.

Ipak, ovo je ono što tvrde naprednjaci. Projekcija za Beograd nema.

F.Š.

22.00

Milica Stamenkovski: Ušli smo u parlament

Milica Stamenkovski iz Nacionalnog okupljanja rekla je novinarima da će Zavetnici i Dveri, prema poslednjim rezultatima RIK-a zadržati parlamentarni status.

"Ako se ne varam, Nacionalno okupljanje ima, pre obrađenim rezultatima RIK-a i ma 3,8 odsto na obrađenim biračkim mestima. Mi nismo zadovoljni, ali znamo da je ovaj rezultat posledica surove kampanje protiv Nacionalog okupljanja koje se našlo između dva bloka koja su pokušavala da održe lobi, i da se narod opredeli za ta dva pola na srpkoj sceni. Nismo se služili niskim udarcima, kako su građani i očekivali", rekla je ona.

21.40

CeSID/IPSOS: SNS vodi sa 46,6 odsto, druga "Srbija protiv nasilja"

Na osnovu 65,1 odsto uzorka CeSID/IPSOS-a lista "Aleksnadar Vučić – Srbija ne sme da stane" osvojila je 46,6 odsto glasova odnosno 129 mandata. Na drugom mestu je "Srbija protiv nasilja" sa 23 odsto ili 63 mandata.

Treću poziciju zauzima koalicija oko SPS-a sa 6,9 odsto ili 19 mandata. Koalicija NADA osvojila je 4,9 odsto ili 13 mandata.

Cenzus, prema ovim projekcijama, prolazi i lista "Dr Branimir Nestorović – mi – glas iz naroda" sa 4,8 odsto glasova, odnosno 13 mandata.

21.35

Bogosavljević: Jedino možemo reći da je SNS osvojio najviše glasova

Srđan Bogosavljević iz agencije “Ipsos adrija“ kaže za RTS da u ovom trenutku jedino što može da kaže je da je lista "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane" osvojila najviše glasova, a da je "Srbija protiv nasilja" na drugom mestu.

Ističe da se još čeka uzorak iz Beograda, koji će uticati na ukupnu sliku.

21.30

Brnabić: SNS će imati sama više od 125 mandta

Premijerka Srbija obratila se medijima i poručila narodu Srbije da su "dobrodošli na veselje“.

Ona je rekla da je na 50 odsto uzorka lista Srbija ne sme da stane osvojila 47,1 odsto glasova. Ona je rekla da će SNS sama imati više od 125 mandata.

Ona se potom osvrnula na primedbe i prijave neregularnosti na glasanju u Srbiji i rekla da su sve optužbe opozicije brutalna laž.

"Objasnićemo sve o kakvim lažima je reč od "prvi put sa kumom na glasanje“, a zatim optužbe "Srbije protiv nasilja“ za glasanje od kuće čiveka koji je koji je mrtav više od mesec dana, da nisu tražili lične karte na Vralaru, to su sve brutalne laži opozicije. Opozicija želi da širi haos i paniku,“ rekla je Brnabić.

Ona je rekal da opozicija istrčava sa planom da objavi pobedu i nije iznela rezultate za Beograd.

Obraćanje Ane Brnabić kasnilo je gotovo sat vremena. Prvobitno je bilo najavljeno da će se ona obratiti u 20.30.

21.20

RIK: Rezultati izbora na sajtu

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević izjavio je da će nakon unosa prvog zapisnika o radu biračkog odbora u sedištu opštine ili grada istovremeno na ekranima u holu Skupštine Srbije i na veb prezentaciji RIK početi uživo praćenje rezultata parlamentarnih izbora.

"To znači da će se u realnom vremenu prikazivati podaci o broju glasova po izbornim listama, kao i podaci o trenutnom procentu obrađenih biračkih mesta i biračkog tela, i to zbirno za celu Srbiju", rekao je Dimitrijević.

21.05

Vučić: Naša pobeda biće ubedljivija

U sedištu Srpske napredne stranke, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio pred novinarima kako će pobeda njegove liste Srbija ne sme da stane biti ubedljivija nego što su sve prognoze pokazivale.

Obraćanje Ane Brnabić bilo je najavljeno za 20.30, ali se ona još nije obratila javnosti.

20.40

Lokalni front u Kraljevu: Pojačani incidenti na zatvaranju biračkih mesta

Aktivista Inicijative Lokalni front iz Kraljeva Predrag Voštinić kaže za “Vreme” da im aktivisti sa terena javljaju da se sa zatvaranjem biračkih mesta povećao broj incidenata.

Nepravilnosti su zabeležene u selu Adrani kod Kraljeva, kao i na biračkom mestu u centru grada, u OŠ Četvrti kraljevački bataljon. Voštanić kaže da je bilo nasilja, da se pojavljuju ljudi, navodno pijani, koji prave incidente, te da je u jednom trenutku i prekinuto glasanje, jer je neki “obesni tip” uleteo.

Kako kaže, umesto da sada broje glasove, gledaju kako da izvuku svoje aktiviste iz “opasnih i neprijatnih situacija” na terenu.

“Sa ovim ljudima na vlasti ne može mirno”, zaključuje sagovornik "Vremena".

20.35

RIK: Prvo se prebrojavaju glasovi za parlamentarne izbore

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević objasnio je na konferenciji za novinare da se prvo otvaraju glasačke kutije i prebrojavaju glasovi za parlamentarne izbore, a zatim za pokrajinske i lokalne izbore.

20.30

Kako su naprednjaci hteli da se "biju“ za glasove, a sad ih nemilice kradu

Tokom parlamentarnih, predsedničkih i beogradskih izbora 2012. godine, tadašnji lider SNS-a i kandidat za predsednika Tomislav Nikolić izjavio je da je spreman da se fizički lično tuče na biračkom mestu na kojem se bude kralo.

Više o ovome čitajte u posebnom tekstu.

20.25

Svi su izgledi da ćemo u Beogradu pobediti

Iz štaba koalicije Srbija protiv nasilja rekli su da je tokom dana zabeleženo preko 450 primera kršenja izbornih prava, te da je Arena bila "sabirni centar fantomskih igrača".

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

"Naši pravni timovi ulažu veliki napor da obrade sve slučajeve. Ali postoje i pozitivni primeri – dijaspora nikad nije ubedljivije glasala za demokratsku opciju. Svi su izgleda da ćemo u Beogradu pobediti", saopštili su oni.

Prvi na listi koalicije "Srbija protiv nasilja“ na parlamentarnim izborima Radomir Lazović rekao je da se nada da će volja građana biti jača od svih malverzacija i da će pobediti Srbija protiv nasilja, kao i da će sve krenuti u boljem pravcu.

20.25

Izbori na ivici regularnosti: Pošto glas u konvertibilnim markama

Da li će nadležne institucije delovati u skladu sa zakonom i svojim ovlaštenjima? Koliko su ovi izbori, delimično ili u celini, na granici poništenja? I najvažnije, hoće li građani opet morati da brane svoju volju.

Pročitajte ceo komentar Filipa Švarma, glavnog i odgovornog urednika "Vremena".

20.15
CRTA: Do 19 sati izađšlo 55,5 odsto birača
Do 19 sati je na parlamentarne izbore na nivou Srbije izašlo 55,5 odsto građana sa pravom glasa (margina greške 0,9%). Poređenja radi, izlaznost na parlamentarnim izborima 2022. godine do 19 časova bila je 55,1 odsto.

20.10

Vučić o savezu sa Šešeljem

Novinari iz Hrvatske pitali su predsednika Srbije Aleksandra Vučića kako će popraviti odnose sa zvaničnim Zagrebom, budući da na lokalnom nivou najavljuje koaliciju s osuđenim ratnim zločincem Vojislavom Šešeljem.

“Nemamo mi u koaliciji gospodina Šešelja”, odgovorio je srpski predsednik.

20.05

Šta su političari poručili nakon što su glasali

U izjavama nakon glasanja na parlamentarnim, pokrajinskim, beogradskim izbori, kao i izbori za odbornike u više od 60 gradova i opština, političari Srbije osvrnuli su se više na sam izborni proces nego na glavne poruke svojih programa.

Više o ovome čitajte u posebnom tekstu.

20.00

Građani mogu da glasaju i posle 20 sati, ako se nađu u redu

Na većini biračkih mesta završeno je glasanje. Biračima koji su se u trenutku zatvaranja biračkog mesta zatekli u ili ispred biračkog mesta, birački odbor je u obavezi da svim tim biračima omogući da glasaju.

19.55

Kako su se punile kutije: Dovoženje i plaćanje birača, napad na posmatrače

Foto: FoNet

Osim nepravilnosti koje su viđane i na ranijim izborima, kao što je vođenje duplih spiskova, izborni dan obeležili su napadi na članove posmatračkih misija, kao i navodno organizovano dovođenje glasača iz Republike Srpske.

Više o ovome čitajte u posebnom tekstu.

19.40

CeSID/Ipsos: Izlaznost do 19 časova 55,9 odsto

Prema procenama CeSID/IPSOS izlaznost do 19 časova iznosi 55,9 odsto, dok je na izborima prošle godine iznosila 54,6 odsto.

U Beogradu je izlaznost do 19 časova 54,3 odsto, dok je na prošlim izborima iznosila 54,8 odsto.

Kada je reč o izlaznosti na pokrajinskim izborima, dosad je izašlo 56,3 odsto birača, dok ih je prošle godine do 19 izašlo 58,9 odsto.

Kako je tekao izborni dan do zatvaranja biračkih mesta pročitajte u posebnom tekstu.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu