Rat na Bliskom Istoku

Al Šifa

Foto: RTS/ Printscreen

12. 11. 2023. / 20.45

Izgubljen je kontakt sa bolnicom Al Šifa u Gazi

Prema svedočenju unutar Gaze, postoji više od 70 tela koja već četiri dana nisu pokopana

Palestinski ministar zdravlja rekao je večeras u dnevnom izveštaju da je izgubljen kontakt sa bolnicama na severu gaze, te da zato ne zna koliko ima stradalih i povređenih.

Rekao je da je u bolnicama katastrofalno stanje s obzirom da pacijenti ne dobijaju terapiju, pa ni deca i odrasli kojima je neophodna dijaliza.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila da je izgubila komunikaciju sa svojim kontaktima u bolnici Al Šifa u Gazi, koja je ostala bez goriva i obustavila operacije. SZO je rekao da ima "ozbiljnu zabrinutost za sigurnost zdravstvenih radnika, stotine bolesnih i povređenih pacijenata, uključujući bebe na aparatima za održavanje života i raseljene osobe koje su ostale u bolnici“.

Prema izveštajima iz enklave koja se nalazi u sukobima, uslovi se pogoršavaju u bolnici Al Šifa, najvećem medicinskom centru u Gazi,.

Novinar unutar kompleksa, Mustafa Sarsur, rekao je za CNN: “Postoji više od 70 tela koja još uvek treba da budu pokopana, a već četvrti dan ne možemo to da uradimo.”

Sarsur je dodao da je "smeća bilo u svakom uglu kompleksa bolničkih zgrada. Pre nego što je nestalo struje, u zadnjem delu bolnice bila je spalionica gde je paljeno smeće.”

Rekao je da je miris "nezamisliv" i naveo da se unutar Al Šife nalazi više od 15.000 raseljenih ljudi, medicinskog osoblja i pacijenata.

Direktor bolnice Šifa u Gazi Muhamed Abu Salmija kaže da su medicinsko osoblje i pacijenti spremni za hitnu evakuaciju iz bolnice ako Izrael to dozvoli, prenosi Haaretz.

“Spremni smo za evakuaciju, ali izraelska vojska to ne dozvoljava zbog intenzivne vatre oko bolnice i značajnog prisustva snaga, uključujući avione, koje sprečavaju čak i uklanjanje tela.

Abu Salmija je izjavio da su životi pacijenata, medicinskog osoblja, u opasnosti. Napomenuo je da je reč o preko 700 pacijenata, uključujući bolesnike na dijalizi i povređene.

Tvrdi da su su u poslednja dva dan, sedam pacijenata umrlo zbog nedostatka kiseonika i nemogućnosti da se obavi dijaliza.

Izraelske odbrambene snage su saopštile da su isporučile 300 litara goriva za "hitne medicinske svrhe" bolnici Šifa u gradu Gaza, ali je, kako se tvrdi, Hamas sprečio taj medicinski centar da ga primi.

"Vojska je dobila dokaze da su zvaničnici Hamasa sprečili bolnicu da dobije gorivo“, piše u saopštenju.

Vojska Izraela je optužila Hamas da ima svoju glavnu operativnu bazu ispod bolnice Šifa i ponovo pozvala palestinske civile u toj oblasti, kao i na celom severu Gaze, da se evakuišu na jug, javio je Times of Israel.

S.Ć./CNN/RTS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu