Region

Odluke Kristijana Šmita stupaju na snagu odmah

Foto: Tanjug

1. 7. 2023. / 18.58

Izmene krivičnog zakona BiH izazvale oštre reakcije tamošnjih političara

Kristijan Šmit je stavio van snage dva zakona Republike Srpske. Dodik i Željka Cvijanović smatraju da je to greška, dok ambasade SAD i Velike Britanije podržavaju visokog predstavnika u BiH

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit izjavio je danas da je stavio van snage Zakon o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske i Zakon o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske, koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

Šmit je na konferenciji za novinare rekao da je doneo odluku i o izmenama Krivičnog zakona BiH, koje predviđaju da će se radnje kojima se narušava ustavni poredak BiH tretirati kao krivično delo.

Kako je preneo BHRT, Šmit je istakao da će svi koji ne poštuju zakon biti procesuirani.

"Nedavnim odlukama Narodne skupštine Republike Srpske se direktno krši ustavni poredak BiH, a samim time i Dejtonski mirovni sporazum. Dejtonski sporazum je potpisan da bi završio strašni rat. Naš mandat je da osiguramo da se tako nešto ne dogodi više nikada", istakao je Šmit.

Prema njegovim rečima, entitetske skupštine nemaju nadležnost da derogiraju odluke Ustavnog suda.

"Ne treba zaboraviti ko će snositi najteže posledice neodgovornog avanturizma vladajuće koalicije u Banjaluci. To će biti građani Republike Srpske", rekao je Šmit i dodao da postoje političari koji intenzivno rade kako bi BiH postigla napredak na putu ka Evropskoj uniji.

"Nadam se da će se politički akteri urazumiti. Bilo bi nezakonito i pogrešno da se u budućnosti preduzimaju ovakve radnje", rekao je Šmit, dodavši kako se razgovorom može pronaći rešenje.

"Međunarodna zajednica EU ima želju da BiH dovede u svoje okrilje. Mi ne dovodimo u pitanje unutrašnju strukturu BiH. Entiteti su deo Ustava i biće sve dokle parlamenti ili građani ne odluče da žele da imaju neku drugu strukturu, ali do toga se može doći demokratskim putem", naglasio je Šmit.

Odluke visokog predstavnika stupaju na snagu odmah.

S druge strane, međutim, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije danas je izjavio da neće prihvatiti nijednu odluku Kristijana Šmita i tom prilikom ga nazvao "lažni visoki predstavnik".

Na pitanje da prokomentariše poslednje odluke Šmita, predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović poručila je danas da je visoki predstavnik Kristijan Šmit glavna prepreka unutrašnjem dijalogu i daljem kretanju BiH ka Evropskoj uniji.

Rekla je i da, nažalost, ovakvi njegovi potezi udaljavaju BiH od tog puta, jer derogiraju i ometaju suvereno donošenje odluka institucija na svim nivoima vlasti.

"Sve i da je izabran u skladu sa procedurama, a nije, on nema nadležnost da poništava odluke Narodne skupštine Republike Srpske", naglasila je Cvijanović.

Međutim, iz sveta stižu podrške Šmitu.

Ambasada SAD je na Tviter nalogu navela da te odluke Narodne skupštine Republike Srpske neustavne i predstavljaju nameran napad na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak BiH i državu Bosnu i Hercegovinu.

"Ovaj napad na Dejton dolazi sa posledicama. Sjedinjene Države snažno pozdravljaju odluku visokog predstavnika da koristi svoja bonska ovlašćenja za odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma i zaštitu Ustavnog suda BiH, koji je čuvar vladavine prava u BiH", navela je ambasada.

Nije izostala ni reakcija Velike Britanije. U saopštenju ambasade Velike Britanije navodi se da ta država pozdravlja i u potpunosti podržava današnje odluke visokog predstavnika s ciljem sprečavanja stupanja na snagu  i unapređenja Krivičnog zakona BiH kako bi se relevantnim pravosudnim i institucijama za sprovođenje  zakona dali načini za delovanje na pokušaje podrivanja ustavnog poretka.

M.J./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu