Društvo

Na privremenom radu u Srbiji: Vijetnamski radnici

Foto: AP

10. 4. 2023. / 19.39

Izmene zakona o zapošljavanju: Stranci umesto domaćih radnika

Sindikati u Srbiji naglašavaju da nemaju ništa protiv zapošljavanja stranaca, ali su nezadovoljni izmenom zakona koji će im omogućiti brže dobijanje radnih dozvola, zato što će time samo ubrzati odlazak domaćih radnika u inostranstvo

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, Srbija je za prva tri meseca ove godine strancima izdala 11.717 radnih dozvola, a za celu prošlu godinu – 35.168.

Uslovi dobijanja dozvola za rad i boravak stranaca u Srbiji, nakon usvajanja izmena Zakona o zapošljavanju stranaca i Zakona o strancima, biće liberalizovani i moći će da dobiju u roku od 15 dana. Dozvole će ubuduće izdavati Ministarstvo unutrašnjih poslova, a ne Nacionalna služba za zapošljavanje  koja se sad time bavi.

Sindikati u Srbiji naglašavaju da nemaju ništa protiv zapošljavanja stranaca, ali su nezadovoljni izmenom zakona. U izradi predloga izmena nisu učestovali, jer ih Vlada Srbije nije pozvala.

"Cilj Vlade Srbije je da se izmenama Zakona o zapošljavanju stranaca nastavi sa politikom niskih cena rada i plata da bi time privlačila strane investitore“, rekao je Zoran Mihajlović sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS). Podseća da je nedavno Aerodrom ketering "otpustila preko noći domaće radnike jer su se bunili zbog neplaćenih doprinosa i na njihova mesta dovela radnike iz Indije“.

Mihajlović smatra da će, ako se usvoji taj zakon, Vlada Srbije početi da sprovodi pogubnu politiku i da će time samo ubrzati odlazak domaćih radnika u inostranstvo i da će se još više pogoršati demografija.

S. Ć./Danas

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu