Analiza

Ali Hamnei: Zagrevanje za rat

Foto: AP

26. 7. 2022. / 8.50

Izrael i Iran: Eskalacija neobjavljenog rata

Pet meseci rata u Ukrajini bacilo je u zasenak sve druge ratove koji se vode u svetu, uključujući i one neobjavljene, ali oni zbog toga nisu prestali, naprotiv. Jedan od tih neobjavljenih ratova, onaj između Irana i Izraela, sa najvećim potencijalom po regionalni, ali i svetski mir, eskalira prethodnih meseci

Vlasti u Teheranu saopštile su da su uhapsile grupu navodnih agenata Mosada, uz tvrdnju da je ta grupa uhapšena "neposredno pre nego što su aktivirali eksplozivne naprave" u provinciji Isfahan, u kojoj se nalazi i nuklearni centar Natanz. Taj centar je u aprilu prošle godine bio meta sajber napada, nekoliko sati pošto je u njemu počela nova faza obogaćivanja uranijuma, uz nepotvrđene sumnje da iza tog napada stoji Izrael. Iranski sajt Nur (Svetlost), blizak Revolucionarnoj gardi, objavio je da je grupa uhapšenih izraelskih agenata ušla u Iran iz iračkog Kurdistana, da je pre toga prošla obuku u (neimenovanoj) afričkoj zemlji koju su vodili agenti Mosada, ne navodeći broj i nacionalnost uhapšenih.

Pre četiri dana, 22. jula, samo dan posle sastanka predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, predsednika Rusije Vladimira Putina i iranskog predsednika Ebrahima Raisija u Teheranu, turska protivteroristička jedinica upala je u jedan hotel u Istanbulu i uhapsila trojicu navodnih pripadnika iranske obaveštajne službe, osumnjičenih za planiranje napada i ubistva izraelskih državljana u Turskoj. To je bila druga takva akcija turskih snaga, sredinom juna turska policija uhapsila je devet navodnih iranskih obaveštajaca i njihovih pomagača, pod istim optužbama.

Ovaj niz događaja pokrenula je smrt pukovnika iranske Revolucionarne garde Hoseina Sađada Hodađarija, koji je 22. maja ubijen ispred svoje kuće u Teheranu, pošto su na njega pucala dvojica maskiranih napadača na motociklu. Vlasti u Teheranu su tada pokrenule potragu za "cionističkim agentima odgovornim za ovo ubistvo“ i uhapsile "nekoliko osoba iz mreže izraelskih špijuna“.

Američki mediji su kasnije objavili da su Izraelci potvrdili da su organizovali ubistvo Hodađarija, za koga Izraelci tvrde da je bio ključni čovek u planiranju otmica i napada na izraelske državljane u Turskoj i na Kipru. Teheran je negirao postojanje takvih planova, ali je ponovio optužbe o "terorističkim napadima“ koje je organizovao Izrael, u kojima je od 2007. godine u Iranu ubijeno nekoliko naučnika koji su radili na razvoju iranskog nuklearnog programa.

Inače, neposredno posle vesti o najnovijim hapšenjima u Iranu, sajtovi bliski iranskoj opoziciji objavili su nepotvrđene informacije da je ubijen Said Hamardar Mutlak, jedan od ključnih naučnika u programu razvoja projektila velikog dometa, koji vodi Revolucionarna garda.

Rat u Ukrajini jeste trenutno najveća pretnja svetskom miru, naročito kada se uzme u obzir da su u njega upletene i nuklearne sile poput Rusije, SAD, Velike Britanije, ali potencijal eventualnog otvorenog sukoba Irana i Izraela nije ništa manji, ni po region ni po svet.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu