Vesti

Državnička posla kod Meštrvićevog Miloša Obilića: Aleksandar Vučić i Bratislav Gašić

Foto: Dimitrije Goll/Tanjug

9. 2. 2022. / 16.53

Izvan vidokruga javnosti: Meštrovićev „Miloš Obilić“ u BIA

Da se nije pojavio snimak posete Aleksandra Vučića Bezbednosno-informativnoj agenciji, ne bi se znalo da se Meštrovićeva skulptura „Miloš Obilić“ nalazi u holu zgrade. U tome, međutim,  nema ničeg spornog jer je ustupanje umetničkih dela drugim institucijama regulisano zakonom

Umesto u Narodnom muzeju u Beogradu, statua Miloš Obilić Ivana Meštrovića se nalazi u holu zgrade Bezbednosno informativne agencije (BIA) saopštio je u sredu Odbor Stranke slobode i pravde za kulturu.

U saopštenju piše da je skulptura tokom rekonstrukcije Narodnog muzeja "izmeštena bez znanja javnosti“, navodi se da Zakon o kulturnim dobrima propisuje da se kulturno dobro ne može ustupiti na period duži od šest meseci i da građani Srbije ne bi znali da se Meštrovićeva statua nalazi u holu BIA, da se u javnosti nije pojavio snimak predsednika Srbije Aleksandra Vučića u poseti Agenciji 17. oktobra prošle godine na kome se vidi Miloš Obilić iz Narodnog muzeja.

Naglašeno je da skulptura nije dostupna javnosti, da zasigurno nije u adekvatnim uslovima, pa da se u ovom slučaju grubo krše odredbe zakona.

"Meštrovićeva skulptura Miloš Obilić jeste preneta u zgradu BIA“, potvrđuje viši kustos Zbirke jugoslovenske skulpture Narodnog muzeja Lidija Ham. Objašnjava da je "preneta u vreme rekonstrukcije zgrade Muzeja“, zato što zbog  gabarita nisu mogli da je čuvaju u njihovom depou.

Skulptura nije vraćena u Muzej nakon rekonstrukcije zgrade zato što se nije uklapala u novu postavku, o čemu je odlučeno još pre početka rekonstrukcije.

Primedbu da je skulptura izmeštena bez znanja javnosti Lidija Ham smatra nelogičnom, zato što "je svuda u svetu, pa i kod nas, otkako postoje muzeji, uobičajena praksa da se umetnička dela pozajmljuju ili daju na dugoročno korišćenje drugim muzejima ili državnim i javnim institucijama. Nema potrebe o tome obaveštavati javnost“.

Takođe smatra neosnovanim i druge primedbe SSp-a, zato što je skulptura u holu zgrade BIA, dakle u javnom prostoru u kome su uslovi za bronzanu skulpturu adekvatni, i isti su, ako ne i bolji, nego što su bili u atrijumu Narodnog muzeja u kome se skulptura nalazila pre preseljenja. Napominje da je Meštrovićevo delo pod stalnim i redovnim nadzorom kustosa Narodnog muzeja.

Po Zakonu o muzejskoj delatnosti iz 2021. godine, član 65, "muzeji mogu poveriti muzejske predmete na privremeno čuvanje ili izlaganje drugim muzejima, ustanovama ili drugim pravnim licima“, mogu ih poveriti na dugoročnu pozajmicu, a način  i uslovi te pozajmice "uređuju se aktima muzeja.“

Između Narodnog muzeja i BIA sklopljen je ugovor 15. avgusta 2017. godine o "ustupanju na privremeno korišćenje“ skulpture Miloš Obilić Ivana Meštrovića. Ugovor je sačinjen na osnovu Zakona o kulturnim dobrima kao i odredbama Aneksa Ugovora o ustupanju na privremeno korišćenje kulturnih dobara iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu.

U saopštenju Ministarstva kulture i informisanja piše da su navodi iz saopštenja SSP-a "netačni i neistiniti“. Kaže se da ograničavanje perioda pozajmice na šest meseci "nije adekvatno za predmetnu pozajmicu, imajući u vidu da se ne radi o međunarodnoj kulturnoj saradnji odnosno drugoj značajnoj povremenoj izložbi, već o privremenoj, dugoročnoj pozajmici između dve državne institucije koja je definisana ugovorom.“

U saopštenju Ministarstva piše i da "nijedno delo ne može stalno da bude fizički dostupno širokoj javnosti“, da je Meštrovićeva skulptura "privremeno smeštena u zgradi koja je obezbeđena najvišim stepenom zaštite“, kao i da "uslovi za čuvanje ove skulpture odgovaraju propisanim uslovima za izlaganje“.

Bronzana skulptura Ivana Meštrovića Miloš Obilić iz 1908. godine nalazila se u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu od Drugog svetskog rata.

S.Ć./Beta

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu