Vesti

EU računa na Srbiju: Emanuel Žiofre i Alerksandar Vučić

Foto: Tanjug

12. 10. 2022. / 20.37

Izveštaj EK o Srbiji: Najgori u spoljnoj politici

Sa 64 odsto Srbija je pala na 25 u oblasti spoljnih poslova zato što nije uvela sankcije Rusiji, rekao je Vučiću i Srbiji Emanuel Žiofre. Plaćamo cenu za to, ali ćemo sa ozbiljnošću i odgovornošću uzeti u razmatranje sve to što ste nam rekli, odgovorio je predsednik Vučić

"U odnosima sa Evropskom unijom, Beograd je zabeležio nazadovanje samo u oblasti spoljne politike zbog odbijanja da uvede sankcije protiv Rusije, koja je napala Ukrajinu. Za njih bi bio napredak ako osuđujemo Ruse svakog dana“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle razgovora sa šefom Delegacije EU u Beogradu Emanuelom Žiofreom, koji mu je večeras uručio izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija.

"Srbija je nazadovala kada je reč o oblasti spoljnih poslova i usaglašenosti sa spoljnom i bezbednosnom politikom i u izveštajnom periodu je sa 64 odsto pala na 25 odsto“, upozorio je Žiofre, ističući da je razlog za to izostanak usaglašavanja "sa merama koje su preduzete posle ničim izazvane ruske agresije na Ukrajinu".

Do kraja zajedničkog obraćanja predsednik Vučić se nekoliko puta osvrnuo na tu temu, ocenjujući je kao "jedinu u kojoj smo nazadovali“.

"Plaćamo cenu za to, ali ćemo sa ozbiljnošću i odgovornošću uzeti u razmatranje sve to što ste nam rekli", rekao je.

Žiofre je pohvalio Srbiju zbog klastera 3 koji je "tehnički spreman za otvaranje, ali da odluka zavisi od zemalja članica EU. One treba da odluče, a one će posmatrai širu sliku i sveukupan kontekst, naveo je ambasador EU u Beogradu.

Predsednik Vučić je istakao da je to važno, i s tim u vezi ocenio  da nam "ovaj izveštaj otvara mnogo prostora da zajedno sa svima iz Brisela nastavimo da radimo sa sveobuhvatnim reformama, da mnogo toga uradimo u vladavini prava.“

Takođe, ocenio je Vučić, "vrlo je važna i analiza da Srbija gradi dobrosusedske odnose sa svima“, osim sa Hrvatskom sa kojom smo u lošim odnosima, "sa Crnom Gorom se konstatuje naš napredak.“

"Što se tiče Kosova, mi smo sebi zapržili čorbu, kada smo doneli odluku da se pregori premeste u EU. I sada možemo Svetom Petru da se žalimo, oni posmatraju Kosovo kao nezavisnu državu, ili naš žele da vode ka tome. Naše je da radimo zbog građana, da uzmemo u obzir sve o čemu je govorio Žiofre", precizirao je Vučić.

"Za nas je važno to što smo prošle godine imali rast od 23,3 odsto u odnosu na 2020, kada je reč o trgovinskoj razmeni sa EU. A ove godine u prvih osam meseci imamo dodatnih 28,3 odsto rasta", ocenio je Vučić opisujući odnos Srbije i Evropske unije, i istakao da na Zapadnom Balkanu samo Srbija ima 50 posto trgovinske razmene sa EU, dakle više od svih ostalih zemalja zajedno.

"Mislim da je ovaj izveštaj bio fer. Nemam šta da im zamerim, nisu ništa slagali. Ovo je za nas važan dokument i gledaćemo šta možemo na osnovu toga da promenimo. Sbija će naravno gledati da napreduje na evropskom putu. Razumeli smo ovu poruku i imamo u vidu sve što je napisano u ovom izveštaju", naveo je Vučić.

Emanuel Žiofre je istako da EU trenutno nema nameru da se zamrzne proces pregovora sa Srbijom.

"Izveštaj pokazuje da nastavljamo sa radom i ulažemo političku energiju, finansijska sredstva i diplomatske inicijative u Zapadni Balkan i Srbiju, rekao je Žiofre.

Napomenuo je da je međunarodna zajednica definisala određene nedostatke koji bi trebalo da budu otklonjeni do sledećeg izbornog ciklusa.

Zabeležen je napredak u sektoru pravosuđa, jer je Srbija preduzela važne korake za jačanje nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa kroz ustavne promene. Ostvaren je ograničen napredak u borbi protiv korupcije, borbi protiv organizovanog kriminala, dok prema izveštaju nema napretka po pitanju slobode medija i slobode izražavanja, rekao je Žiofre.

Pa ipak, Srbija i EU su bliski partneri, rekao je on, ukupna razmena je dostigla 32 milijarde evra. Istakao je da je EU  prvi investitor u Srbiji, prošle godine strane direktne investicije dostigle su 1,85 milijardi evra, kao i da je EU najveći donator. Žiofre je podsetio da se zajednički radi na brojnim projektima u sektoru energetike, obnovljivih izvora energije, diversifikaciji snabdevanja gasom, dok je EU dala 50 miliona evra za izgradnju gasnog interkonektora od Srbije do Bugarske.

"Računamo na Srbiju i druge partnere koje smatramo svojim saveznicima, da se uskladimo u pitanjima bezbednosti. Potrebna nam je Srbija, potrebni su nam naši partneri, istakao je šef Delegacije EU.

S.Ć./FoNet/B92

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

.

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu