Postizborni protest

Foto: Nova.rs Amir Hamzagić

23. 12. 2023. / 19.28

Janko Veselinović: Izbori su razbojništvo i zaslužuju krivični progon

Večeras je održan šesti protesni skup protiv izborne krađe. Istovremeno traje sednica RIK-a o prigovorima opozicije. Dragoslav Bokan je poručio Mariniki Tepić da u svom štrajku glađu "izdrži do kraja"

U Beogradu je ispred stare skupštine u kojoj se nalazi Republička izborna komisija (RIK) održan šesti skup građana koji protestuju zbog izborne krađe.

Za to vreme održava se nova sednica RIK-a na kojoj su razmatrani prigovori koalicije "Srbija protiv nasilja“ na izborni proces 17. decembra. Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević ponovio je da Komisija ne može ni na koji način da bude uključena u sprovođenje aktuelnog izbornog postupka u Beogradu, još manje da utiče na raspisivanje novih izbora

Marinika Tepić, koja šesti dan u toj zgradi štrajkuje glađu, izašla je među građane okupljene na protestnom skupu. Njoj su se u štrajku glađu pridružili i narodne poslanice Jelena Milošević i Danijela Grujić, a od danas i poslanici Janko i Željko Veselinović.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga“ Željko Veselinović je povodom te svoje odluke rekao da su morali na neki način da daju podršku svojim koleginicama.

"Svi znamo da su izbori pokradeni, da je, pre svega, u Beogradu bila brutalna krađa, a zatim i u celoj Srbiji“, rekao je Veselinović.

I Janko Veselinović iz Pokreta za preokret započeo je večeras štrajk glađu, a kao razloge da se odluči na ovakav korak navodi "pokradene izbore".

"Odluka uopšte nije bila teška. Ovi izbori nisu ni pokradeni, ni opljačkani, ovo je pravo razbojništvo koje se do sada nije desilo. Ovakvo razbojništvo u političkom smislu nije se desilo i zaslužuje krivični progon. Mi smo do sada protestovali, šetali, pisali pisma, sada štrajkujemo glađu", objasnio je Veselinović.

Marinika Tepić od danas svakodnevno prima iunfuzije jer joj je štrajk glađu ugrozio zdravlje.

Reditelj Dragoslav Bokan joj je na televiziji nacionalne frekvencije na TV Pink poželeo da izdrži do kraja, da ne prekine štrajk.

Miroslav Aleksić jedan od nosilaca liste koalicije "Srbija protiv nasilja“ je povodom ove izjave Dragoslava Bokana rekao da je on "trbuhozborac Aleksandra Vučića“ i da govori ono što on misli."Da je sreće televizija Pink više ne bi radila“, poručio je on.

Nakon prvog skupa održanog 18. decembra dan nakon izbora u Srbiji, studenti su preuzeli organizovanje protesta , i od tad se svakog dana u 18h okupljaju ispred RIK-a.

S.Ć./N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu