Hronika

Možda se desilo samo jedno mafijaško ubistvo: Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

15. 1. 2023. / 18.28

Javni tužilac Stefanović: Nije bilo mafijaških ubistava

Nenad Stefanović, javni tužilac, danas je potvrdio informaciju Aleksandra Vučića od srede da se Srbija svrstava u najbezbednije države u Evropi, a pobija Nebojšu Zelenoviča koji je izjavio da predsednikova izjava nije tačna

U glavnom gradu Srbije u proteklih godinu dana nije bilo takozvanih mafijaških ubistava koja se povezuju sa delovanjem i obračunima organizovanih kriminalnih grupa, rekao je danas u nedelju viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović.

"Pet ubistava počinjenih u 2022. na teritoriji glavnog grada koje mediji kolokvijalno nazivaju mafijaškim ubistvima" predstavljaju zapravo "obračun lokalnih kriminalnih grupa", objasnio je.

Kazao je da su od tog broja tri ubistva rasvetljena "u rekordnom roku", a da su učinioci uhapšeni, procesuirani i optuženi, dok se na rešavanju preostala dva ubistva intenzivno se radi, a "u najskorije vreme" očekuje se identifikacija i hapšenje izvršilaca.

Ova izjava je potvrda informacije koju je saopštio predsednik Aleksandar Vučić u sredu nakon obilaska radova na saobraćajnici Novi Beograd-Surčin.

Prema agenciji Tanjug, on je tada  rekao da je ponosan što su naše bezbednosne službe sačuvale sve ono što je od vitalnog interesa za Srbiju i da se u poslednje dve godine u zemlji dogodilo možda samo jedno mafijaško ubistvo, po čemu se svrstavamo u najbezbednije zemlje u Evropi.

Takođe, moglo bi se shvatiti da je ova današnja izjava javnog tužica Nenada Stefanovića i demanti ocene Nebojše Zelenovića, kopredsednika stranke Zajedno i poslanika u Skupštini Srbije.

Zelenović je u sredu, reagujući na Vučićeve reči, rekao da se u poslednje dve godine u Srbiji dogodilo osam mafijaških ubistava, te da izjava predsednika Vučića nije tačna.

"Stranka Zajedno podseća javnost da su se u maju prošle godine, nekoliko meseci nakon hapšenja kriminalne grupe Veljka Belivuka, desila tri ubistva i četiri teška ranjavanja. Od februara pucalo se u blizini Pančevačkog mosta, u Obrenovcu, Novom Sadu, Zemunu, na Novom Beogradu, Banjici i u Vinči. Prema Crnoj knjizi, u poslednje dve godine desila su se ukupno osam ubistava, od kojih nijedno nije rešeno", naveo je Zelenović.

On je naveo "da se klanovi međusobno obračunavaju po ulicama, navijačke grupe vršljaju kako im se prohte, a o trgovini drogom, otmicama i silovanjima ne treba ni pričati".

S.Ć./Kurir/Tanjug/FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu