Nova ministarka

Nauci je neophodna pomoć države: Jelena Begović

Foto: Tanjug

23. 10. 2022. / 16.12

Jelena Begović: Nauka je uslovila politiku

Naučnica, bila je treća na SNS listi na parlamentarnim izborima. Ušla je u politiku zato što projekat koji želi da ostvari, nova platforma koja će da okupi nauku i industriju, treba da dobije podršku države. Tokom pandemije, sa kolegama, realizovala je Vatreno oko. Zbog karijere, odrekla se aikida

Jelena Begović, ministarka novog Ministarstva nauke, bila je treća na SNS listi na parlamentarnim izborima ovog aprila. Pre toga bila je samo direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo. Nije se bavila politikom sve dok, kako je izjavila, od SNS nije dobila ponudu koja se ne odbija, pa je pristala zbog nauke i obrazovanja.

Naime, tokom pandemije došlo se na ideju o izgradnji i razvoja BIO4 kampusa, nove platforme koja treba da okupi nauku i industriju oko četiri stuba: biomedicine, biotehnologije, bioinformatike i biodiverziteta. U tom kampusu će se nalaziti fakulteti, instituti, kompanije, startap zajednica koja će raditi zajedno na projektima, rekla je dr Begović.

"Za takav projekat morate da imate ljude koji će to gurati napred, ali je pre svega neophodna velika podrška države. To je za mene značilo da treba da se aktivno angažujem i da pomognem svojom ekspertizom i energijom da se ovakav jedan projekat izvede na najbolji mogući način“, objasnila je.

Jelena Begović je rođena u Beogradu, a voli Afriku zato što je prve godine provela u Etiopiji. U intervjuu za posao u Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo rekla je da želi da radi sa najopasnijim virusima. U Institutu, gde je provela dosadašnji radni vek, prošla je sve faze od mladog naučnika do direktora.

Kada je počela pandemija, sa kolegama naučnicima izgradila je i razvila laboratorije za testiranje CARSCoV-2 virusa Vatreno oko u Beogradu i Nišu. Vrlo je ponosna na taj deo svoje karijere.

Od kako je postala direktor 2014. godine, nastojala je da napravi sistem gde će se istraživanja iz laboratorije mnogo više primenjivati i transformisati u proizvode i usluge. Tako je njen fokus prebačen na transfer tehnologije i inovacije, ne samo u našem institutu nego i šire.

Zbog karijere se odrekla aikida koji je trenirala šest godina gotovo svakodnevno. Ima ćerku.

S.Ć.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu