Sudstvo

Foto: Screenshot

21. 3. 2023. / 12.08

Jelena Zorić: Očekivala sam da će biti oslobođen

Svetislav Bojić, advokat Predraga Koluvije, nije pretio novinarki kad joj je rekao „pazi kako izveštavaš“ i da se njegov klijent „moli za nju“ – odlučio je Drugi osnovni sud. Sve ovo skupa mi deluje kao institucionalno odobrenje da se nezavisno novinarstvo napada i da se guši medijska sloboda, kaže Jelena Zorić

Drugi osnovni sud u Beogradu juče je advokata Svetislava Bojića – koji zastupa Predraga Koluviju u slučaju "Jovanjica“ – oslobodio optužbi da je pretio novinarki Jeleni Zorić, potvrdili su za portal Raskrikavanje advokati u ovom postupku.

Njemu se sudilo jer je Jeleni Zorić, novinarki Vremena, koja je izveštavala sa suđenja Koluviji, rekao da se njegov klijent "moli za nju“ i da "pazi kako izveštava“, ali je sud odlučio da ove izjave ne predstavljaju pretnju.

Presuda je nepravosnažna i na nju se tužilaštvo može žaliti.

Jelena Zorić je za Raskrikavanje  rekla da je "nažalost, očekivala baš ovakav ishod. Ipak, pretnje sam prijavila zato što smo kao novinari dužni da se borimo za pravdu kroz institucije, čak i kada lično više ne verujemo u njihov rad““.

Postupak se vodio od aprila 2021. godine, nakon što je Zorić prijavila da joj je krajem 2020. godine Koluvijin advokat prišao po završetku suđenja u slučaju "Jovanjica“ o čemu je izveštavala za televiziju N1 i rekao: "Molim te budi precizna i pazi kako izveštavaš“, kao i da se njen klijent "moli za njeno zdravlje“.

Zorić je ovo doživela kao pretnju, a sudija je nakon analiziranja tih izjava zaključila da "nijedna od tih rečenica nije pretnja“.

Zastupnik Jelene Zorić, Dragoljub Đorđević, međutim, smatra da je u donošenju presude bilo bitno uzeti u obzir kontekst svih događaja.

"Sve ovo skupa mi deluje kao institucionalno odobrenje da se nezavisno novinarstvo napada i da se guši medijska sloboda“, rekla je Jelena Zorić.

S.Ć./Raskrinkavanje

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu