Izrael

Jerusalim: Žrtve terorističkog napada u sinagogi

Foto: AP Photo/Mahmoud Illean

28. 1. 2023. / 10.02

Jerusalim: Sedmoro mrtvih u terorističkom napadu na sinagogu

Sedam osoba je poginulo, a 10 je povređeno u terorističkom napadu na sinagogu u Jerusalimu, objavilo je izraelsko ministarstvo spoljnih poslova. Osude stižu iz celog sveta

Izraelska policija opisala je incident kao "teroristički napad" navodeći da se dogodio u sinagogi Neve Yaakov, u kojoj je, navodno, naoružani napadač otvorio vatru, javlja Rojters.

Do incidenta je došlo dan nakon najsmrtonosnijeg napada na Zapadnoj obali u poslednjih nekoliko godina, kada su u četvrtak izraelski komandosi ubili sedam naoružanih osoba i dva civila u operaciji u Jeninu.

Prema prvim saznanjima radi se o 21-godišnjem napadaču iz Istočnog Jerusalima. Prema iskazima očevideca pokušao je posle izvršenog zločina da pobegne automobilom, ali je pritom i sam smrtonosno pogođen.

Frizer koji stanuje u blizini sinagoge koja je bila meta napada Šalom Borov je agenciji AFP rekao da je video kada se napadač dovezao automobilom, stao nasred raskrsnice, izašao i počeo da puca.

Osamnaestogodišnji student Matanel Amalem je rekao da je "čuo mnogo pucnjeva“.

Portparol Hamasa rekaoje Rojtersu da je operacija "odgovor na taj zločin", ali nije preuzeo odgovornost za napad na sinagogu, a nije ni palestinski Islamski džihad.

Sjedinjene Države su osudile "očiti teroristički napad" na sinagogu. Zamenik portparola Stejt Departmenta Vedan Patel rekao je novinarima da su američki zvaničnicii u kontaktu s izraelskim kolegama i dodao kako ne očekuje da će zbog napada doći do izmene plana putovanja državnog sekretara Entonija Blinkena u Izrael iduće sedmice. "Naša posvećenost bezbednosti Izraela ostaje čvrsta", dodao je Patel.

Teroristički napada je počinjen na šabat, kada su sinagoge pune, i na Dan sećanja na žrtave holokausta 27. januara.

Izrael se nalazi u procepu između terora i slabljenja demokratije, piše nemački “Špigel”. Ultrakonzervativna vlada i njeni protivnici hvataju se u koštac sa jednim od najubitačnijih atentata u poslednje vreme i sa tim šta je važnije: demokratija ili borba protiv terorizma. Teroristički napadi na Izrael svakako duvaju vetar u leđa novoj Vladi na čijem čelu je ponovo Benjamin Netanjahu, a pritiv koje se zbog njenih ekstremnih stavova održavaju masovne demonstracije protiv "ugrožavanja demokratije".

J.H./FoNet/Spiegel

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu