Srbija

Jovanović je poručio vlastima da će, ako ne žele razgovor u instituciji, voditi dijalog na mostu Gazela

Foto: Miloš Milivojević / Tanjug

11. 5. 2023. / 11.59

Jovanović: Bolje da Gašić i Vulin sami podnesu ostavke

Jovanović je ispred zgrade vlade poručio vlastima u Srbiji da će, ukoliko ne žele da razgovaraju u institucijama, gde je razgovoru mesto, razgovarati na mostu Gazeli

Zamenik šefa poslaničke grupe Moramo – Zajedno Aleksandar Jovanović izjavio je danas da će njegove parlamentarne koleginice na pisarnici vlade predati zahtev da ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i direktor Bezbednosno-informativne agencije Aleksandar Vulin podnesu ostavke, kao deo zahteva iznetih na skupu "Srbija protiv nasilja".

Jovanović je ispred zgrade vlade poručio vlastima u Srbiji da će, ukoliko ne žele da razgovaraju u institucijama, gde je razgovoru mesto, razgovarati na mostu Gazeli.

Bolje sami da podnesu ostavke, nego narod da ih menja na ulici, rekao je Jovanović i najavio da je plan za sutra da se građani okupe u 18 časova ispred parlamenta, a zatim, bez obraćanja političara, u mirnoj šetnji Ulicom kneza Miloša odu do Gazele, gde će blokirati saobraćaj na dva sata.

Jovanović je naveo da su 84 poslanika opozicije pre dva dana podnela zahtev predsedniku parlamenta Vladimiru Orliću za sazivanje posebne sednice. Orlić nije hteo da razgovara sa njima, već je postavio kordon nekih mladića ispred kancelarije.

Ako neće da razgovara u parlamentu, gde je mesto, razgovaraće na Gazeli, izjavio je Jovanović. Navodeći da su u sredu poslanice dela opozicije podnele zahtev da članovi Regulatornog tela za elektronske medije (REM) podnesu ostavke zbog scena nasilja koje se emituju u rijaliti programima na televizijama sa nacionalnim frekcvencijama, Jovanović je rekao da se i predsednik REM Olivera Zekić zaključala.

Došli smo pred zgradu vlade, čiji je predsednik Ana Brnabić znala da ide u Vatikan i London da izjavljuje saučešća, ali nije mogla da ode do Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" ili u Mladenovac da to učini, izjavio je Jovanović.

On je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao "vlasniku tabloida", poručio da ne emituje na TV spotove dece koja ubijaju vršnjake. Jovanović je pročitao zahteve, koji podrazumevaju hitno zaustavljanje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, smenu Saveta REM, gašenje štampanih medija i tabloida kakvi promovišu mržnju i nasilje i kontinuirano krše novinarski kodeks, oduzimanje nacionalnih frekvencija TV Pink i Hepi, i hitno ukidanje programa čijim se sadržajem promovišu nasilje, nemoral i agresija, poput rijaliti programa.

Traži se hitno sazivanje sednice parlamenta, radi razmatranja odgovornosti vlade i bezbednosne situacije. Nismo tu da maltretiramo ljude, vodimo hajku, nazivamo ih hijenama i huškamo jedne na druge, izjavio je Jovanović. On je naveo da je slučaj femicida u sredu u Novom Sadu 18. žena ubijena ove godine.

I.Đ./FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu