Kultura

25-nitratni-festival

5. 6. 2023. / 21.35

Jubilej Festivala nitratnog filma: Mihajlo Pupin jedini put na filmu

Nedavno otkriven filmski materijal na kome je jedini put snimljen veliki naučnik, biće prikazan sutra, povodom 25. izdanja ovog festivala, retkog u Evropi

Sutra, na otvaranju 25. Festivala nitratnog filma u Jugoslovenskoj kinoteci biće prikazan filmski materijal na kome je, koliko je za sada poznato, jedini put zabeležen Mihajlo Pupin. I, to je svakako početak dostojan jubileja ovog festivala.

Kako je otkriven ovaj, malo je reći, važan materijal?

"Moj prijatelj Mika Stanković, reditelj i novinar, pre nekoliko meseci poslao mi je tekstove o Pupinu i tu sam iz američkih novina video da je 1928. održan prijem u Ročesteru i da je među gostima, pored istaknutog pronalazača Tomasa Edisona, bio i Pupin“, ispričao je selektor Festivala i upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Saša Erdeljanović na konferenciji za mediji.

"Njih dvojica su došli kod Džordža Istmena, vlasnika kompanije Kodak, na prezentaciju novog sistema kolor filma. Bilo je mnogo visokih zvanica iz naučnog, političkog, kulturnog života. U bašti su ih snimali, i posle nekoliko sati su imali priliku da pogledaju sebe na filmu. Ja sam onda kontaktirao kolege u Ročesteru u Muzeju Džordža istmena i došli smo do nemontiranog materijala.“

Iz dužeg filmskog materijala, za 25. Nitrat odabrano je 22 minuta. Reč je o istorijski vrednom pronalasku, jer je, potrebno je naglasiti, ovo za sada jedino poznato pojavljivanje Mihajla Pupina na filmskoj traci.

Ovogodišnji Festival nitratnog filma održava se od 6. do 15. juna, i na njemu će biti prikazano 43 ostvarenja snimljenih na zapaljivim trakama iz 23 zemlje Evrope, Azije i Severne Amerike.

Izdvaja se program nedavno otkrivenih i identifikovanih filmova u Arhivu Jugoslovenske kinoteke iz perioda 1910-1912. Reč je o pet kratkih igranih filmova (dva italijanska, dva francuska i jedan američki), za koje je ustanovljeno da su im to jedine sačuvane kopije na svetu.

U ovom programu biće prikazana i do sada nepoznata francuska žurnalska storija "Sahrana pukovnika Vojislava Pavlovića" iz 1916. godine, u kojoj se kao jedan od njegovih ratnih drugova pojavljuje legendarni pukovnik Dragutin Dimitrijević Apis, čijih snimaka na filmu skoro da i nema.

Festival nitratnog filma ekskluzivno će prikazati na zatvaranju epsko italijansko ostvarenje "Mi živi" (1942) Gofreda Alesandrinija, na osnovu adaptacije dela američke književnice Ajn Rand. Dozvola za prikazivanje tog trosatnog filma dobijena je zahvaljujući udruženju Ajn Rand – Evropa centar.

Tokom četvrt veka Nitratnog festivala, nema ni jedne poznatije kinoteke i arhivske institucije u svetu koja nije poslala bar jedan film na ovaj beogradski festival, inače jedan od retkih te vrste u Evropi i svetu.

S.Ć./SEEcult

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu