Vesti

Kandidat za predsednika u Republici Srpskoj: Milorad Dodik

Foto: Miloš Milivojević/Tanjug

15. 6. 2022. / 16.19

Kad ne može Vučić: Dodik sa Putinom i Lavrovom u Rusiji  

Od početka rata u Ukrajini Milorad Dodik će biti prvi evropski političar koji će se u Rusiji sastati sa visokim ruskim zvaničnicima. Sastankom sa Vladimirom Putinom, ukoliko do njega zaista dođe, mogao bi da se zacementira stav Evrope i SAD o Dodiku, najbližem savezniku srpskog predsednika Alesandra Vučića, kao odanom ruskom igraču u regionu. Dodik poručuje: „Vidimo se kad se vratim“. 

S.P
Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da će se u petak, 17. Juna, u Rusiji sastati sa predsednikom i ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Vladimirom Putinom i Sergejem Lavrovom. Lider Bosanskih Srba u Rusiju ide na ekonomski forum koji se održava u Sankt Peterburgu, gde se, kako kaže, obično nađe i Putin.

"Da ne bude nikakvih spekulacija, dogovoren je sastanak sa njima 17. juna u 7 sati po njihovom vremenu, nakon plenarne sednice, što je nekih 5 sati po našem. Tako da, vidimo se kad se vratim“, poručio je Dodik. Poseban sastanak sa ministrom spoljnih poslova najavio je za dan ranije, 16. jun.

Od početka rata u Ukrajini Dodik će biti pri političar iz Evrope koji će se u Rusiji sastati sa visokim ruskim zvaničnicima. Sastankom sa Putinom, ukoliko se on zaista dogodi, čini se da će Dodik zacementirati stav Evrope i SAD da je ruski igrač na Balkanu. To sve se reflektuje i na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, čiji je Dodik najbliži saveznik.

Pritisak na Dodika sa Zapada sve je veći, kako zbog toga što uspešno već dve godine proizvodi političku krizu u BiH opstruišući rad institucija zemlje, tako i zbog neskrivene bliskosti sa vlastima u Rusiji. Zbog toga, zapadna javnost Republiku Srpsku vidi kao rusku interesnu bazu, a Dodika kao saradnika Putina u ovom regionu.

Posledice putovanja u Rusiju

Koliko god da je Dodik "slavodobitno“ najavio sastanak sa ruskim rukovodstvom, javnost je podeljena u stavu kakav efekat proizvodi njegova poseta Rusiji. Prema viđenju jednih, ovo je Dodikov "kraj i poslednje ispunjavanje obaveza prema Putinu“, dok su drugi stava da poseta neće izazvati nikakve posledice ni po srpskog člana Predsedništva BiH, ni po Republiku Srpsku.

Milorad Dodik već je pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije zbog "pokušaja podrivanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine“.  I Evropska unija je nekoliko puta pokušavala da donese odluku o sankcijama Dodiku, ali nisu mogli da postignu konsenzus o tome. Od sankcija Evrope, Dodika uspešno čuva premijer Mađarske Viktor Orban. Umesto sankcija Dodiku, Nemačka se tokom aprila odlučila za stopiranje finansiranja četiri važna infrastrukturna projekta u Republici Srpskoj.

U izveštaju Evropskog parlamenta o Bosni i Hercegovini, koji je u utorak izglasan na Odboru za spoljne poslove EP-a (AFET) vlasti u BiH pozivaju se da "preokrenu trend nazadovanja“, da se usklade sa spoljnom i bezbednosnom pozicijom EU i sprovedu sankcije protiv Rusije i Belorusije. To u Sarajevu sprečava upravo Milorad Dodik.

Pre posete Moskvi, Dodik je prošle nedelje sa bošnjačkim i hrvatskom političarima boravio u Briselu gde je potpisan "Sporazum o načelima za osiguravanje funkcionalne BiH koja napreduje na evropskom putu“. Tako je Dodik, zajedno sa ostalim političarima iz BiH, obećao da će sporazum poštovati kako bi se dala "nova orbita“ pregovorima BiH sa EU, ali i pristup evropskim fondovima.

S.P./N1/RSE/6yka 

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu