Izbori u Srbiji

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

17. 12. 2023. / 20.22

Kako su naprednjaci hteli da se „biju“ za glasove, a sad ih nemilice kradu

Tomislav Nikolić, otac SNS, 2012. godine je najavljivao da će lično da se tuče kako bi branio glasove građana. Mnogo je vremena prošlo od tada…

Tokom parlamentarnih, predsedničkih i beogradskih izbora 2012. godine, tadašnji lider SNS-a i kandidat za predsednika Tomislav Nikolić izjavio je da je spreman da se fizički lično tuče na biračkom mestu na kojem se bude kralo.

Dodao je da će naprednjaci “fizički da brane svaki glas”.

Predstavnici opozicione liste "Srbija protiv nasilja” sinoć su bili u policiji, zbog tobožnjih saznanja da planiraju "upad“ u izborne komisije. Oni su rekli visokim predstavnicima MUP-a da ne planiraju tako nešto.

I dok su naprednjaci 2012. hteli da se biju za glasove, svaki naredni izbori nakon što je SNS preuzela vlast obeleženi su dokumentovanim organizovanim krađama glasova.

Opozicione političke partije, nezavisni mediji i organizacije civilnog društva tokom celog izbornog dana ukazuju na brojne neregularnosti, nadležni organi, uključujući i Republičku izbornu komisiju (RIK) tvrde da se sve odvija u skladu sa zakonom.

Najveće optužbe za krađu izbora protiv vladajuće partije odnose se na organizovano dovoženje građana iz Republike Srpske do Beogradske Arene i drugih mesta, odakle su navodno raspoređivani po biračkim mestima.

Premijerka Ana Brnabić izrazila je čuđenje na društvenoj mreži Iks, jer joj, kako je napisala, nije bilo jasno šta je sporno sa dešavanjima u Beogradskoj Areni.

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue nawww.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu