Ekonomija

Svegas ima, ali nema para: Prodavnica u Jagodini

Foto: Tanjug

1. 1. 2023. / 20.15

Kao devedesetih: Opet kupujemo hranu u Mađarskoj

U Mađarskoj je hrana jeftinija nego u Srbiji pa se stanovnicima naročito pograničnih mesta više isplati da kupuju preko granice. Isto važi i za tehničku robu

Opet se, kao krajem prošlog veka, putuje u Mađarsku po hranu, ali ne zato što je u Srbiji nema, nego zato što je skuplja.

Hrana je u novembru, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, bila skuplja nego novembra prošle godine za više od 22 odsto. Pre svega poskupelo je mleko, sir i jaja, čak 43 odsto, dok su meso i riba takođe znatno skuplji.

U Mađarskoj je kilogram ćurećih prsa dvostruko jeftiniji od domaćih, a poneke vrste sira i za nekoliko stotina dinara.

Litar mađarskog mleka sa 1,5 odsto masti košta 99 dinara

"I sada, a i ranije su cene namirnica bile znatno jeftinije u Mađarskoj nego u Srbiji, pa se pojedincu isplati da ode, kupi i pokrije troškove puta. Ljudi iz pograničnih područja se snabdevaju osnovnim životnim namirnicama na taj način, jer mu se isplati da prelazi granicu i kupuje po znatno nižoj ceni“, rekao je RTS-u predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Petar Bogosavljević.

U Mađarskoj se po nižim cenama kupuju i tehnički uređaji.

Na carini, ako je vrednost kupljenih stvari veća od 100 evra, smatra se da je ta roba namenjena za nelegalnu preprodaju. Kazne su od više stotina hiljada do dva miliona dinara.

S.Ć./RTS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu