Gradski prevoz u Beogradu

Foto: FoNet/ Ana Paunković

23. 5. 2023. / 16.52

Kentkart: Podnete krivične prijave zbog uklanjanja validatora

Navodi se da je zbog takvog postupanja budžet Beograda oštećen za oko 70 miliona dinara

Preduzeće Kentkart je zbog uklanjanja validatora iz vozila Gradskog saobraćajnog preduzeća podnelo Višem javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradskog sekretara za javni prevoz Radovana Kremića, direktora GSP Zorana Šarca i direktora novog komunalnog preduzeća JKP Naplata prevozne usluge Slavena Andrića, prenosi N1.

Pročitajte još Gradski prevoz: “Beli” nemaju pravo da vam traže mobilni telefon

Kao razlog navedeno je da su odgovorni za javni prevoz u Beogradu, u uračunljivom stanju, iako su bili svesni da usled njihovog postupanja može nastupiti teža povreda prava drugog i imovinska šteta nakon što su 12. maja 2023. godine dali usmeni nalog da se uklone validatori iz vozila GSP, čime su onemogućili dalju naplatu usluge prevoza.

Navedeno je da je usled takvog postupanja budžet Beograda oštećen za oko 70 miliona dinara, na ime nenaplaćenih karata za prevoz putnika i za Kentkart u iznosu od oko 5,5 miliona dinara, na ime pripadajuće provizije po ugovoru o javno-privatnom partnerstvu.

Pročitajte još Gradski prevoz: Ovako se od sada plaća karta

Osnov za prijavu su informacije koje je uprava Kentkarta dobila od kontrolora karata i vozača GSP da se validatori moraju ukloniti iz vozila do 16. maja i "brojne pritužbe putnika koji su uredno kupili karte za prevoz i bez obzira što poseduju novac na karticama za to namenjenim, njima nisu mogli da plate prevoz, niti su karte mogli da kupe na drugi način".

U krivičnoj prijavi se podseća da grad Beograd, Sekretarijat za javni prevoz i Kentkart imaju potpisan ugovor o javno-privatnom partnerstvu koji je grad jednostrano raskinuo, o čemu je obavestio Kentkart 28. Aprila.

Pročitajte još GSP: Koliko zaista košta Šapićeva karta od 50 dinara?

Kentkart je podsetio da se ugovor shodno zakonskoj i ugovornoj regulativi smatra raskinutim istekom otkaznog roka od 30 dana, tokom koga su "ugovorne strane dužne da poštuju odredbe ugovora, spreče nastanak štete, te da se staraju da istu umanje ako je nastanak štete izvestan".

B.G./FoNet/N1

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu