Kriza na Kosovu

Foto: AP

16. 6. 2023. / 21.49

KFOR: Nejasno je gde su se pripadnici KP nalazili u vreme hapšenja

Nakon pregleda terena na kome su uhapšena tri kosovska policajca, i nakon razgovara sa predstavnicima institucija Srbije i Kosova, Misija Kfora još uvek nema preciznu informaciju o mestu hapšenja

Nejasno je gde su se pripadnici KP nalazili u vreme hapšenja, zaključak je misije Kfora nakon što je završila pregled terena na kome su uhapšena tri kosovska policajca, i nakon što je razgovarala sa predstavnicima institucija Srbije i Kosova, prenosi N1.

"U ovoj oblasti, blizu administrativne granične linije, institucije Kosova i Srbije imaju jasnu odgovornost da se koordinišu sa Kforom. Podsećamo obe strane na njihove odgovornosti pod Vojnotehničkim sporazumom između Srbije i Kfora, i procedurama za koordinaciju KP, uključujući graničnu policiju, sa Kforom“, navodi ova NATO misija u saopštenju.

Takođe su podsetili obe strane da je raspoređivanje Kosovskih snaga bezbednosti na sever Kosova neophodna prethodna saglasnost zapovednika Kfora.

"Pozivamo sve strane da se pridržavaju sporazuma i procedura za saradnju sa Kforom“, navodi se u saopštenju i dodaje da Srbija i Kosovo treba da se suzdrže od provokativne retorike i jednostranih poteza koji bi mogli da dovedu do eskalacije tenzija.

Iz Kfora saopštavaju da podržavaju dijalog o normalizaciji odnosa uz posredovanje EU i da će nastaviti svoj mandat u koordinaciji sa KP i Euleksom na osnovu Rezolucije 1244.

Zapovednik Kfora general Mikele Ristuća je u redovnom kontaktu sa predstavnicima institucija i bezbednosnih organizacija na Kosovu, kao i sa predstavnicima Vojske Srbije, Euleksa, OEBS i diplomatske zajednice, navodi se u saopštenju.

Više javno tužilaštvo u Kraljevu odredilo je pritvor trojici kosovskih policajaca i donelo odluku o pokretanju istrage protiv njih.

U saopštenju je navedeno da se istraga pokreće zbog sumnje da su počinili krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Tužilaštvo nije saopštilo dužinu pritvora koji je im je određen.

Prema Zakonu o krivičnom postupku Srbije uhapšene osobe mogu da budu zadržane najduže 48 sati radi saslušanja.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija zatražile su hitno oslobađanje privedenih kosovskih policajaca.

Žosef Borelj, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, pozvao je kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića na, kako je naznačeno, krizni sastanak.

Susret u Briselu trebalo bi da bude održan naredne sedmice.

S.Ć./N1/VoA

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu