Svet

Ne zna se broj obolelih: Kina ovih dana

Foto: AP

31. 12. 2022. / 0.47

Kina i kovid: Svet traži potpune informacije o novom talasu zaraze

Nakon što je početkom meseca porastao broj zaraženih u Kini, ova zemlja je prestala da objavljuje podatke o obolelima od korone. Ove odluke izazvale su globalnu zabrinutost da bi, kao što je to bilo krajem 2029, kovid 19 iz Kine mogao da se proširi na ostale delove sveta

Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus poručio je juče da je potrebno više informacija kako bi se stekli zaključci o novom talasu zaraženih virusom korona u Kini.

Ovog meseca je porastao broj zaraženih u Kini, ali se ne zna koliki je to broj.

Naime, Kina je ranije ovog meseca ukinula mnoga od svojih oštrih pandemijskih ograničenja, što je dovelo do brzog širenja virusa u zemlji. Pa ipak, zdravstveni sistem u državi je prestao da objavljuje korona statistiku, ali se veruje da hiljade ljudi umire svakog dana.

Ove odluke izazvale su globalnu zabrinutost da bi nove varijante mogle da se pojave u Kini, a da tamošnja vlada možda neće dovoljno brzo informisati o tome ostatak sveta.

Zbog toga su Sjedinjene Američke Države, Južna Koreja, Indija, Italija, Tajvan i Japan uveli obavezu posedovanja negativnog rezultata testa na prisustvo virusa korona za putnike koji dolaze iz Kine.

Vu Žunjou, glavni epidemiolog Kineskog centra za kontrolu bolesti, izjavio je da je Kina uvek izveštavala o virusnim sojevima koje je otkrila, na vreme. "Ništa ne držimo u tajnosti", rekao je. " Sva saznanja su razmenjena sa svetom."

Do sada nije bilo izveštaja o novim varijantama, ali Kina je optužena da ne objavljuje informacije o virusu od kada se prvi put pojavio u zemlji krajem 2019. godine. Strahuje se da možda ni sada ne razmenjuje podatke o eventualnoj pojavi novih sojeva koji bi mogli da izazovu žarišta zaraze negde drugde.

Portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Vang Venbin istakao je u da mnoge zemlje nisu promenile svoju politiku prema putnicima iz Kine i rekao da bi bilo kakve mere trebalo da tretiraju ljude iz svih zemalja podjednako.

Uvođenje obaveznog testiranja na kovid za putnike koji u Evropsku uniju dolaze iz Kine, koja doživljava eksploziju slučajeva, neopravdano je, saopštio je danas Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Članice EU imaju relativno visoke nivoe imunizacije i vakcinacije, a varijante koje kruže u Kini već kruže i u Evropi, saopštio je ECDC, dodavši da zbog toga takva mera nije potrebna. Evropska zdravstvena agencija smatra da je broj potencijalno zaraženih koji bi mogli ući u EU relativno nizak u poređenju sa brojem zaraženih koji se svakodnevno registruju u Uniji. Zdravstveni sistemi u članicama EU sada mogu da upravljaju ovom bolešću, navela je agencija.

S.Ć. /FoNet/AP

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu