Geopolitika

Foto: Mohamed Hassan/Pixabay

25. 7. 2023. / 7.30

Kina: Povlačenje američkih proizvođača elektronike

Nakon kompanija Del i Epl i HP se pridružio trendu selidbe proizvodnje iz Kine u obližnje države. Kako prenose azijski mediji, ovo je deo američke strategije "smanjenja faktori rizika” zbog tenzije između dve države

Geopolitičke trzavice između SAD i Kine i neizvesnost koja iz nje proističe sve više utiču na ekonomska kretanja. Mediji u Istočnoj Aziji javljaju da je američki proizvođač kompjutera i kancelarijskih električnih uređaja HP doneo odluku da deo proizvodnje i nabavke delova iz Kine prebaci u obližnji Tajland i Vijetnam, pa i bliže kući u Meksiko. HP je drugi najveći proizvođač računara na svetu iza kineske kompanije “Lenovo” i prošle godine je prodao 55 miliona kompjutera.

NikkeiAsia prenosi da HP želi da prikrije svoje planova da napusti Kinu”, kako im je to rekao izvršni direktor jednog od “HP” dobavljača. Komapnija osim geopolitičkih zabrinutosti uzima u obzir i kontinuirani rast proizvodnih troškova u Kini, kao i izazove u zapošljavanju radne snage i povećanje troškova rada”.

Ekonomski analitičar Keren Džesop naveo je za iste medije da je “primarna svrha diversifikacije lanca proizvodnje ublažavanje faktora rizika zbog tenzije između SAD-a i Kine i iskorištavanje prednosti novih centara za prozvodnju u Vijetnamu i drugim zemljama jugoistočne Azije”.

Pročitajte još Ko će kreirati budućnost

HP je relativno sporo reagovao na političku situaciju, jer su američki Del i Epl već prebacili deo svoje proizvodnje kompjutera u Vijetnam, te traže snabdevače delovima i u Tajlandu. Del je još početkom godine pokrenuo radikalniju kampanju da isključi čipove made in China iz svojih proizvoda i značajno smanji ukupnu upotrebu elektronskih komponenti proizvedenih u Kini, jer se to u datim političkim okolnostima smatra “bezbednosnim rizikom”.

.Velika mušterija Dela je američka vlada, odnosno državna administracija i škole, što objašnjava brzo delovanje te kompanije kada je u pitanju odvajanje od kineskih kompanija.

HP-u i Delu olakšava selidbu što se relativno malo računara koje proizvedu u Kini tu i proda – manje od deset procenata. Naime, najveći deo gotovih proizvoda iz svojih fabrika u Kini američki proizvođači uvoze u SAD gde prodaje 30 do 40 svojih prozvoda.

Takođe, američka kompanija Epl, za čije potrebe najveći deo proizvodnje zapravo obavlja tajvanski Fokskon u kineskim gradovima Čengdu i Šangaj, u saradnji s tom tajvanskom firmom već sprovodi plan uspostavljanja novog lanca proizvodnje van Kine, u kojem bi se “ajfoni” proizvodili u Indiji, a “mekbuk” laptopovi, “ajpedovi” i pametni satovi u Vijetnamu.

I.S./RTS/NikkeiAsia

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu