Društvo

Ovaj spomenik više ne postoji: U selu Negrišori

Foto: Fonet/Wikipedia

20. 3. 2023. / 15.08

Kinezi će nadoknaditi štetu: Spomenik verovatno neće moći da se obnovi

Prilikom gradnje auto-puta Pakovraće – Požega srušen je Spomenik palim borcima Drugog svetskog rata. Kineska firma čiji su radnici učinili štetu, najavila je nadoknadu. Obnova spomenika verovatno nije moguća. Na sajtu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljeva, spomenik nije upisan

Kineska firma čiji su radnici srušili Spomenik palim borcima Drugog svetskog rata, nadoknadiće učinjenu štetu, izjavio je danas Milivoje Dolović, predsednik opštine Lučani.

Naime, kako su medijima javili stanovnici sela Negrišori gde se nalazio spomenik, kineski izvođači koji rade na izgradnji auto-puta Pakovraće – Požega, srušili su to obeležje bagerima.

"U pitanju su velike mašine, bageri kojima su srušeni spomenici nenamerno. Oni su prihvatili krivicu i obećali da će snositi troškove obnove i izmeštanja na drugu, bezbedniju lokaciju“, rekao je Dolović za portal Nova.rs.

O svemu je obavešten Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljeva. Kako je poznato, Zavod je pre dve godine zahtevao izmeštanje ovog kompleksa koji se nalazi na trasi auto-puta. Sumnja se da će spomenik moći da se obnovi.

Na sajtu Kraljevačkog Zavoda, u selu Negrišori, upšisano je samo groblje, a o spomeniku iz Drugog svetskog rata nema podataka. Takođe, niko od zaposlenih nije bio dostupan da portalu "Vremena“ da informaciju ko je autor spomenika, i kojim povodom je podignut, kolika je šteta…

S.Ć/Nova.rs/Ozon pres

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu