Kultura

Foto: Promo

28. 4. 2023. / 17.35

Knjižara „Danilo Kiš“ u Subotici: Novi vlasnik je „Službeni glasnik“

Lepa vest: „Danilo Kiš“ će ostati knjižara istog imena i enterijera, i neće postati menjačnica kako što su Subotičani očekivali

Iz "Službenog glasnika“ je upravo javljeno da će knjižara "Danilo Kiš u Subotici ostati knjižara, i to istog imena i izgleda.

Da je znamenitost Subotice, knjižara "Danilo Kiš“ zatvorena, i kakva je ona bila od kad je osnovana, pisali smo u aktuelnom broju "Vremena“ u tekstu književnika Boška Krstića "Kako umiru knjižare“.

Znana kao "Kod Mirka“, knjižara "Danilo Kiš“ je nezvanična kulturna institucija prvog reda, Codex point zaverenika knjige, đaka, pričalica, nostalgičara, stručnjaka za život između stvarnosti i sna, slavnih pisaca i samozvanih nobelovaca, ambasada Subotice koja nestaje.

Gradska uprava je pre nekoliko godina prostor knjižare, uz još nekoliko svojih lokala u reprezentativnoj Ulici Rudić, trampila za pusto građevinsko zemljište bivše fabrike "Zorka“ u vlasništvu ovdašnjeg uspešnog biznismena Lajoša Čakanja. Zašto je glavni gradski pregovarač u tom "paketu“ ponudio i Gradsku knjižaru "Danilo Kiš“, dragulj i spomenik Subotice, samo je naizgled pitanje bez odgovora.

Ostalo je išlo svojim tokom: svake godine povećavana joj je najamnina, sve dok su knjige to izdržavale. Više nisu mogle. Javljeno je da je knjižara zatvorena, niko nije objavljivao šta će i ko će se useliti u njen prostor, a Subotičani su počeli da  pomišljaju na eventualnost da tu osvane menjačnica.

Međutim, danas je javljeno da će "Danilo Kiš“ biti nova knjižara "Službenog glasnika“, a izdavač ima nameru da nastavi njenu tradiciju dugu više od 70 godina.

U saopštenju piše da će knjižara "zadržati ime velikana srpske književnosti Danila Kiša, ali i autentičan izgleda koji odiše šarmom boljih vremena knjižarstva i izdavaštva“.

Piše i da će knjižara biti otvorena već u maju.

S.Ć.

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu