Rat u Ukrajini

Badnje veće ove godine: Kerson, Ukrajina

Foto: AP

8. 1. 2023. / 18.53

Ko govori istinu: Rusi tvrde da su ubili 600 ukrajinskih vojnika, Kijev kaže da nemaju žrtava

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je u raketnom napadu ubijeno više od 600 ukrajinskih vojnika. Rojtersovi reporteri tvrde da zgrade studentskog doma u kome su se navodno nalazili vojnici nisu bombardovane

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je u raketnom napadu ubijeno više od 600 ukrajinskih vojnika, privremeno smeštenih u dve zgrade na istoku Ukrajine, javila je agencija Rojters, navodeći da nije bilo moguće odmah proveriti tvrdnju ruskog ministarstva.

Ako su istiniti ruski navodi da je ubijeno najmanje 600 ukrajinskih vojnika, to bi bio najveći pojedinačni gubitak ukrajinske vojske od početka ruske invazije 24. februara prošle godine, navodi Rojters.

Nešto kasnije, reporteri Rojtersa posetili su dve zgrade studentskih domova u kojima su, prema ruskim navodima, ukrajinski vojnici bili privremeno stacionirani u blizini linije fronta u vreme ruskog noćnog raketnog napada. Čini se da nijedna od dve zgrade nije ozbiljno oštećena. Takođe, nema očiglednih znakova da su bili vojnici, niti tragova tela ili krvi. Neki prozori na jednoj zgradi su razbijeni, a u dvorištu je veliki krater. Druga zgrada, koju je rusko Ministarstvo odbrane nazvalo Hostel br. 28, netaknut.

A moskovska agencija TASS javila je danas  da su združene ruske snage "uništile su više od 600 ukrajinskih vojnika" u masovnom raketno napada na punktove ukrajinske vojske u Kramatorsku, prema rečima portparola ruskog ministarstva odbrane general-potpukovnika Igora Konašenkova.

Prema njegovim rečima, više od 700 ukrajinskih vojnika nalazilo se u studentskom domu broj 28, a više od 600 vojnika, u domu broj 47 u Kramatorsku, navodi TASS.

Konašenkov je rekao da je udar na vojnike ukrajinskih Oružanih snaga "nanet u okviru akcije odmazde", kao "odgovor na zločinački udar kijevskog režima u prvim minutima januara 2023. godine", aludirajući na  ukrajinski napad ove godine na rusku kasarnu u Makijevki, na podrućju Donjcka, kada je poginulo najmanje 89 ruskih vojnika.

Ranije je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije potvrdilo smrt 89 ruskih vojnika u posledicama granatiranja sa šest raketa MLRS HIMARS američke proizvodnje u Makejevki tokom novogodišnje noći, navodi TASS podsećajući na saopštenje Ministarstva.

Danas, vlasti u Kijevu nisu odmah komentarisale ruske navode o nekoliko stotina žrtava, dok je gradonačelnik Kramatorska ranije rekao da nema žrtava.

S.Ć./FoNet/ Index.hr

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu