Politika

Jedan od prekobrojnih: Goran Marković

Foto: Marija Janković

4. 3. 2023. / 0.07

Ko ne zaslužuje nacionalnu penziju: Vida Ognjenović, Goran Marković, Siniša Kovačević

Ognjenović i Marković treću godinu za redom, a Kovačević tek drugu, ne zaslužuju priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi. „Nacionalna penzija nije nagrada za političku delatnost, ona se dobija za profesionalni učinak“, komentar je Vide Ognjenović

Vlada Srbije usvojila je predlog Komisije koja je utvrđivala kojih 20 ličnosti zaslužuju priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno nacionalnu penziju, a pres služba Ministarstva kulture i informisanja objavila je njihova imena.

Međutim, od vesti ko je ove godine izabran za nacionalnu penziju, važnija je vest da su odbijeni Vida Ognjenović, Goran Marković i Siniša Kovačević.

Ovu odluku su doneli Zoran Vapa predsednik Nacionalnog saveta za kulturu,  upravnik Narodnog pozorišta Svetislav Goncić, direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Marko Krstić, direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković, direktorka Muzeja na otvorenom "Staro selo“ Sirogojno Svetlana Ćaldović Šijaković, operski pevač Nikola Kitanovski i glumica Vjera Mujović.

Nacionalna penzija je počela da se dodeljuje 2006. godine na predlog Vojislava Brajovića tadašnjeg ministra kulture, ukinuta je 2013. bez objašnjenja u vreme ministra Ivana Tasovca, i rehabilitovana 2021. na predlog sadašnje ministarke Maje Gojković. Ranije je nacionalna penzija iznosila 50.000 dinara, sad je 64.730 dinara. Ranije broj nacionalnih penzija nije bio ograničen, a sada. jeste, na 20.

U javnosti je tada komentarisano da je ovo ograničenje uvedeno kako bi se opravdalo odbijanje nepodobnih.

Tako su, već 2021. godine, upravo zbog ograničenog broja umetnika koji može da dobije ovo priznanje odbijeni rediteljka i dramatičarka koja je svojim delima obeležila srpsku pozorišnu umetnost, i predsednica srpskog PEN centra Vida Ognjenović, legendarni glumac Branko Cvejić koji je u međuvremenu preminuo, i filmski reditelj sa svetskim nagradama Goran Marković.

Vida Ognjenović i Goran Marković su evo i treću godinu za redom odbijeni, a od prošle godine im se pridružio i dramski pisac Siniša Kovačević.

"Veoma sam zadovoljan odlukom Komisije za utvrđivanje ispunjenosti uslova za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi“, rekao je za Danas Goran Marković. " Mene su za tu vrstu priznanja predložila dva umetnička udruženja: Udruženje Filmskih Umetnika Srbije i Udruženje Dramskih umetnika Srbije. U komisiji koja je odlučila da te preporuke nisu dovoljne i da moj rad ne predstavlja doprinos nacionalnoj kulturi, između ostalih značajnih ličnosti, sedeli su i glumci Svetislav Goncić i Vjera Mujović“.

"Možda treba podsetiti komisiju i javnost da nacionalna penzija nije nagrada za političku delatnost, ona se dobija za profesionalni učinak“, rekla je Vida Ognjenović. "U zahtevu za ovaj konkurs oni su od svih nas tražili da preko umetničkih udruženja dokumentujemo sve ono što smo radili, priložimo dokaze o svim nagradama koje smo dobili. Sve te uslove ispunjavamo i Goran Marković i Siniša Kovačević i ja. Jedino ne ispunjavamo najvažniji zahtev – nismo po političkom ukusu komisije za nacionalnu penziju.“

"Nemam komentar. Jer, šta bi čovek uopšte mogao da kaže!“, rekao je Siniša Kovačević.

Ove godine uslove za nacionalnu penziju ispunili su: pesnik za decu Momčilo Odalović, književni prevodilac Arpad Vicko, kompozitor Vladimir Tošić, muzičar Živorad Jelić, pijanista Nikola Rackov, slikar Milan Blanuša, umetnička fotografkinja Goranka Matić, filmski snimatelj i direktor fotografije Radoslav Vladić, glumac Radoš Bajić, umetnica lutkarstva Iren Tot, primabalerina Duška Dragičević, arhitekta Svetislav Ličina, režiser kulturnih manifestacija, dramski pisac, izdavač i književnik Živorad Ajdačić, dirigent Dejan Savić, stručnjak u kulturi Dragan Drašković, vokalni izvođač i pedagog, kompozitorka, aranžerka i muzička urednica Biljana Arsić Krstić, filmolog Miroljub Vučković, trubač Boban Marković, režiser kulturnih programa Dragomir Zupanc i režiser Ljuboslav Majera, glumac Aleksandar Berček, književnik i književni prevodilac Darko Tanasković, glumac Slavko Štimac i stručnjak u kulturi Aleksandra Ninković Tašić.

S.Ć./Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu