Društvo

Foto: Tviter/@protivdictature

11. 7. 2023. / 12.26

Koliko je botova zaista angažovano u Srbiji?

Društvenim mrežama već nekoliko dana unazad kruži spisak od 14.000 navodnih bot naloga Srpske napredne stranke (SNS). Analizom objavljene tabele sa imenima, prezimenima, okrugom i linkovima ka profilima na Tviteru, utvrđeno je da u Srbiji “botuje” oko 3.162 osobe. ”Vojska botova” nije izmišljena u Srbiji, a jedna od najpopularnijih je kineska “Brigada 50 centi” koja “zapošljava'' čak 2 miliona ljudi 

Direktor saobraćajnog preduzeća "Lasta" i član glavnog odbora SNS-a Vladan Sekulić, objavio je pre nedelju dana na svom instagram nalogu video spot pod nazivom “Stop stranoj propagandi” u kojem se targetiraju novinari i voditelji N1, Nove S i novina Nova.

U videu direktor “Laste” poručuje da se "moramo suprotstaviti ovom zlu“ uz snimke skakavaca i drugih insekata štetočina.

@zutoptzsotx

STOP STRANOJ PROPAGANDI! #srbija #srbijaviral #foryoupagesrbija #srbijatiktok🇷🇸 #opozicijasrbije #politikasrbije #mitrovic #n1 #novars #tvpink

♬ Creepy Violins – Apollo Nove

Društvenim mrežama već nekoliko dana unazad kruži i spisak od 14.000 navodnih bot naloga , ljudi koji su bili plaćeni da kreiraju i dele ovakve i slične sadržaje. 

Profili za pisanje pohvala SNS-u i kritičnih i uvredljivih komentara na račun opozicije, uglavnom su lažni i pod drugim imenima, dok neki "botuju" sa svojih pravih profila, gde objavljuju i fotografije sa štandova SNS-a, kao i u majicama sa stranačkim obeležjima.

O spisku naprednjačkih botova pisali su i regionolani mediji koji su ga okaratkerisali kao "spisak Vučićevih ratnika", "Vučićevu internet brigadu koja truje Srbiju" i "nezapmaćeni skandal".

Nezvaničan spisak SNS botova

Tabela nije zvanična i nije moguće utvrditi da li su podaci u potpunosti tačni, ali su na spisku objavljena imena i prezimena, okrug i linkovi ka tviter profilima  te su pojedinci lako zaključili da se radi o njihovim sugrađanima, komšijama ili rođacima. 

Svi su članovi SNS-a, a uglavnom su zaposleni u državnim preduzećima, te im je, kako je jedna žena sa spiska svedočila za N1  , “botovanje” u opisu posla.

Foto: Tviter/@protivdictature

Zadatke su prihvatali iz različitih razloga, ali većinom jer su ucenjeni ili u strahu da ne izgube posao. 

Botuju 3.162 osobe

Prema objavljenom spisku “botova”,  27. juna ove godine, Srpska napredna stranka ima na raspolaganju oko 4.800 bot-naloga na Tviteru, dok je broj takvih naloga na Fejsbuku, Instagramu i Tiktoku prilično ujednačen i iznosi oko 3.200.

 Iz tabele se zaključuje da jedna osoba obično je zadužena za vođenje više naloga i predstavlja se pod različitim lažnim identitetima. Novinari Fake news tragača su utvrdili ukupan broj individua koje su angažovane u ovom sistemu i došlo se do 3.162 osobe, tako što se tražio broj unikatnih kombinacija polja "ime i prezime" i "opština". 

Pročitajte još Zar i ti, sine bote

Ovu procenu treba uzeti s manjom rezervom, budući da postoji šansa da dve različite osobe iz iste opštine nose isto ime i prezime.

Analizom je uvtđeno i ​​da je  najaktivnije bot-žarište u Kruševcu (87 osoba), a slede Šabac (70) i Leskovac (63). Prosečan broj botova po aktivnoj opštini / gradu je dvadeset, s tim da su – ako je verovati podacima – sve opštine Kosova i Metohije, kao i Bosilegrad, Crna Trava, Doljevac, Gadžin Han, Preševo, Trgovište i Tutin trenutno bez angažovanih botova.

Brigada 50 centi 

“Botovanje” i “trolovanje” komentarima na internetu nije izmislila Srspka napredna stranka. Širom sveta, vladajuće političke partije zloupotrebljavaju društvene mreže na ovaj način. Političke partije koriste botove za razne "prljave kampanje", a u poslednje vreme ih čak zamenjuju i veštačkom inteligencijom.

Brigada od 50 centi, takođe poznata kao vojska od 50 centi, žargonski  je izraz u Kini, za grupu onlajn botova zaposlenih u Komunističkoj partiji Kine (KPK) za koje se kaže da su plaćeni 50 centi (US$ .07) za svaki pro-Kineski post.

Prema izveštajima medija, KPK angažuje oko 500.000 do 2 miliona “botova ”, a najviše posla imaju tokom događaja kao što je Dan državnosti Kine, preneo je VOA News. 

"Nije važno da li je godišnjica Kulturne revolucije ili Komunističke partije ili Dan državnosti – to je uvek napet trenutak. To je tačka kontrole,” rekao je David Bandurski, urednik Kineskog medijskog projekta Univerziteta u Hong Kongu.

“Atntibotovski zakon”

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) ocenio je da je "neuspešna medijska trasformacija od Srbije napravila ‘botovsko društvo'". BIRODI i Građanski preokret zatražili su u saopštenju usvajanje "antibot zakona“, kao preduslova za razvoj modernog, građanskog, demokratskog društva u Srbiji.

Kako su objasnili, "stubovi botovskog društva su mediji”, jer je zbog nepostupanja REM-a i niskog uticaja strukovnih udruženja na primenu Kodeksa novinara, "botovsko ponašanje postalo legitimno i legalno".

Pozvali su SNS "da rasformira svoju fabriku botova“, a Vladu Srbije, javna preduzeća, ustanove i lokalne samouprave da izvše internu kotrolu osoba koje su na spisku botova SNS-a“.

Zatražili su od državne revizorske institucije i budžetske inspekcije da naprave kontrole dobijanja i realizacije ugovora između organa vlasti i osoba koje se nalaze na objavljenom spisku.

Traže i da Republičko javno tužilaštvo odredi organ koji bi postupao s tim u vezi, a od Ministarstva informisanja i telekomunikacija da započne rad na izradi "antibot zakona“.

Od Zaštitnika građana, Agencije za sprečavanje korupcije i poverenice za ravnopravnost traže da naprave izveštaje sa preporukama i pokretanu postupke iz svoje nadležnosti.

Informacije o spisku botova  koji je dospeo u javnost niko iz Srpske napredne stranke do sada  nije ni potvrdio ni demantovao.

Z.S/Fake news tragač

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu