Društvo

Foto: AP

25. 2. 2023. / 12.37

Kompanija Meta: Uklonjena je grupa na društvenim mrežama povezana sa SNS

U poslednjem kvartalu, Kompanija Meta uklonila je u Srbiji, Boliviji i na Kubi grupe zadužene za „operacije domaćeg uticaja“ povezane sa državom. Korišćeni su lažni nalozi kojima je uticano na domaću politiku, povećavajući popularnost vlasti. Takva grupa u Srbiji povezana je sa zaposlenima Srpske napredne stranke, a poznata je kao njen Internet tim, kao tim botova

U tromesečnom izveštaju o svojim aktivnostima, kompanija Meta podelila je i informacije koje se odnose na Srbiju.

Kompanija Meta je u prošlom kvartalu na Fejsbuku ukinula tri "operacije domaćeg uticaja“ povezane sa državom, a svaka operacija koristila je mreže lažnih naloga da bi uticala na domaću politiku, povećavajući popularnost vlasti a protiv opozicionih stranaka.

Otkriveno je da su operacije povezane sa vladajućim strankama i vladama na Kubi, Srbiji i Boliviji uključene u niz "koordinisanih neautentičnih ponašanja“ (CIB).

Svaka grupa je radila preko brojnih platformi društvenih medija, uključujući Meta platforme kao što su Fejsbuk, Instagram i Votsap.

Navode da su uklonili CIB grupu u Srbiji koja je povezana sa zaposlenima Srpske napredne stranke, poznata kao njen Internet tim, i državnim službenicima iz cele Srbije. Oni su ciljali domaću publiku na mnogim internet servisima, uključujući Fejsbuk, Instagram, Tviter, Jutjub, pored lokalnih medija kako bi stvorili percepciju o široko rasprostranjenoj i autentičnoj podršci predsednika Srbije Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci.

Uklonjena CIB operacija na Kubi bila je usmerena na domaću publiku i dijasporu, a u Boliviji je kombinovana operacija bila povezana sa trenutnom vladom i partijom MAS. Uključeni su bili i pojedinci iu grupe Guerreros Digitales. Cilj joj je bio da ukloni opozicione ličnosti u korist bolivijske vlade.

U najnovijem izveštaju Kompanije Meta piše da su tri pomenute CIB mreže ukinuli prošlog kvartala, ali da su otkrili da su one i dalje aktivne.

S.Ć./Meta

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu