Vesti

Koće vladati u Beogradu: Skupština Grada

Foto: Sava Radovanović/Tanjug

11. 6. 2022. / 9.02

Konstituisanje Skupštine Beograda: Da se vidi ko je vera, a ko nevera

Većina opozicionih partija najavila je da neće učestvovati u glasanju za predsednika Skupštine Grada. Taktika je da građani vide ko će naprednjacima i socijalilstima pokloniti još mandata ka komfornoj većini. Koga će i da li će ta Skupština, kojoj ukoliko se danas konstituiše, kreće da otkucava zakonski rok, izabrati za gradonačelnika, strogo je čuvana tajna

S.P
Početak raspleta izbornog procesa bez konca ali sakrajam, očekuje se na današnjoj konstitutivnoj sednici Skupštine Grada Beograda koja je zakazana za 10 sati. Ako je suditi po uzavreloj atmosferi, sednica bi mogla da bude napeta, a da li je to početak formiranja nove (stare) gradske vlasti niko više nije siguran

Dok se dogovor o foriraju Vlade na republičkom nivou ni ne nazire, SNS i SPS uspele su da nađu zajednički jezik na nivou Grada. Stiče se utisak da stari koalicioni partneri na Skupštinu idu relaksirani, ponavljajući da imaju "komfornu većinu".  Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da SNS i SPS imaju dobru saradnju i da "iznenađenja neće biti“.

Prema konačnim rezultatima izbora u Beogradu, koje je Gradska izborna komisija (GIK) proglasila nakon više od mesec dana od kad su se izbori 3. Aprila održali, SNS i SPS imaju zajedno samo jedan mandat više od neophodne većine – 56. Međutim, lideri SPS-a i SNS-a kažu da imaju bar 60 odbornika u Skupštini Grada nakoje mogu da računaju.

Bojkot glasanja za gradonačelnika

Većina opozicionih partija najavila je da neće učestvovati u glasanju za predsednika Skupštine Grada. Taktika je, kažu, da građani jasno vide "ko je vera a ko nevera“, odnosno ko će naprednjacima i socijalilstima pokloniti još dva ili više mandata. Mnoge od njih najavile su da će današnje glasanje bojkotovati. Neki od njih nezadovoljni su i činjenicom da glasanje neće moći da bude javno i dostupno građanima Beograda.

Buduća odbornica u Skupštini Grada ispred koalicije Moramo Natalija Stojmenović kaže za portal "Vremena“ da je sa ovakvom vlašću nezahvalno prognozirati bilo kakav scenario sednice, ali da Moramo očekuje da se Skupština Grada pravovremeno konstituiše. Ona ipak navodi da ne isključuje mogućnost da će "režim taj proces da se odugovlači“, posebno ako se uzme u obzir "trenutna situacija u kojoj izborni proces u Srbiji nije završen ni posle dva meseca“.

Prema njenim rečima, danas građani Beograda dobijaju prvi put u gradskoj Skupštini zeleno-levu snagu koja će svoje delovanje usmeriti na "uključivanje građana u rad ove institucije, njenoj transparentnosti kao i prikupljanju informacija o svim štetnim projektima koje je ova vlast potpisala“.

Od današnje sednice Skupštine Grada budući odbornik iz Pokreta slobodnih Građana (PSG – koalicija Ujedinjeni za pobedu Beograda) Vlada Pajić očekuje "neusaglašenost i bahatost“ vladajućih partija jer neće imati stabilnu vlast u Beogradu. "To ih frustrira i svesni su gubitka koji im je neizbežan“.

Pajić je portalu "Vremena“ izjavio da će odbornici PSG-a u ovom sazivu raditi zajedno sa partnerima okupljenim oko Stranke slobode i pravde (SSP) i da kao koalicija na današnjoj sednici neće glasati tokom izboraa za predsednika Skupštine. "Želimo da pokažemo da smo pouzdani predstavnici svih građana i da smo protiv bilo kakvih tajnih glasanja. Život građana je javan, problemi su javni, zato i glasanje treba da bude javno“.

Nekoliko dana uoči sednice Skupštine Grada funkcioneri SPS-a i SNS-a najavili su da će novi predsednik Skupštine Grada biti onaj stari – Nikola Nikodijević iz redova Socijalista. Koga će i da li će ta Skupština, kojoj, ukoliko se danas konstituiše, kreće da otkucava zakonski rok, izabrati za gradonačelnika strogo je čuvana tajna.

S.P./N1/Danas/Insajder

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu