Kultura

Scena iz filma "Vlažnost" Nikole Ljuce

Foto: Screenshot

16. 6. 2023. / 18.17

Koordinator za intimnost: Inicijativa za novu profesiju u domaćem filmu

Kao što se na snimanjima ne improvizuju scene tuče, tako je i sa scenama seksa, kaže glumac Milan Marić. Koordinator za intimnost garantuje da niko tokom snimanja neće da bude traumatizovan, a da će publika te scene da prepozna kao umetničko delo, objašnjava reditelj Nikola Ljuca

Danas je predstavljena inicijativa da se u filmsku i TV industriju uvedu koordinatori za intimnost, koji bi pomogli rediteljima i glumcima prilikom snimanja scena seksa i intimnosti.

Predstavili su je glumac Milan Marić, reditelj Nikola Ljuca, psihoterapeutkinje Kristina Brajović Car i Aleksandra Đurić, i Milana Rikanović, direktorka agencije za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena Ujedinjenih nacija u Srbiji UN Women .

"Scene erotike, seksa ili zbližavanja u scenarijima su najčešće opisane u jednoj ili dve rečenice, pa velike produkcije u svetu uvođenjem pozicije koordinatora za intimnosti garantuju da niko tokom snimanja neće da bude traumatizovan, a da će publika te scene da prepozna kao umetničko delo“, objasnio je reditelj Nikola Ljuca.

Koordinatora za intimnost u filmsku industriju uveo je Pokret MeToo, kako bi unapredio pitanje snimanja erotskih scena ili onih u kojima glumci treba da budu gotovo ili potpuno bez odeće, ili u bliskom fizičkom kontaktu.

Glumac Milan Marić je podsetio da  "kao što se scene tuče ne improvizuju tako je i sa scenama seksa, koje bi trebalo da budu isplanirane i koordinisane. Naš posao podrazumeva fizički kontakt i dosta improvizacije i koordinatori intimnosti mogu u velikoj meri da pomognu u snimanju svih scena zbližavanja, intimnosti, izlaganja tela, ne samo scena seksa.“.

Kristina Brajović Car  očekuje da će inostrani  producenti koji će dolaziti u Srbiju da snimanju filmove "sigurno zahtevati i to radno mesto, pa je između ostalog i zbog toga važno da imamo spreman kadar.“

"Naše institucije ne prepoznaju ovu profesiju i zato je važno što ćemo na preporuku Saveza psihoterapeuta Srbije, a uz podršku UN Women, na jesen upisati prvu generaciju polaznika“, najavila je Kristina Brajović Car.

S.Ć./Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu