Kosovoska kriza

Foto: Tanjug

10. 12. 2022. / 18.54

Kosovo: Barikade na severu do daljnjeg

Nakon hapšenja bivšeg policajca kosovske policije Dejana Pantića Srbi su na severu Kosova blokirali nekolicinu puteva i postavili barikade. Kosovska policija je iz bezbednosnih razloga zatvorila administrativni prelaz Jarinje. Pantića kosovske institucije terete za terorizam

Na više lokacija u severnom delu Kosova i Metohije Srbi su postavili barikade u znak protesta zbog hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića. U severnom delu Kosovske Mitrovice i Zvečanu vanrednu situaciju su bile najavile sirene. Manji broj pripadnika kosovske policije raspoređen je u Bošnjačkoj mahali i u naselju Tri solitera, a gradom patroliraju vozila Euleksa, javlja RTS.

Kosovska policija je saopštila da su neki putevi blokirani u opštinama Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, a da je iz bezbednosnih razloga privremeno zatvorila za saobraćaj administrativni prelaz Jarinje.

Pripadnici KFOR-a sve to posmatraju i spremni su da intervenišu ukoliko bude bilo potrebno.

Sirene i barikade

Uzbuna među Srbima je počela kada su se u 15 časova u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu oglasile sirene. Radio Kontakt plus je javio da su postavljene barikade na više lokacija na severu Kosova, pored ostalog u Rudaru i u Leposaviću.

Putni pravci blokirani su kamionima. U Rudaru je na ulice bilo izašlo više desetina građana, prolaz je blokiralo  šest sanitetskih vozila sa upaljenim sirenama. Prisutan je bio i donedavni gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović.

Zastrašivanje Srba

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da je hapšenje bivšeg pripadnika kosovske policije iz Severne Mitrovice Dejana Pantića "brutalna odmazda Aljbina Kurtija i zastrašivanje“.

Pantića, koji je 5. novembra zajedno sa kolegama srpske nacionalnosti napustio kosovosku policiju, bivše kolege albanske nacionalnosti su uhapsile danas na administrativnom prelazu Jarinje kada se se suprogom vraćao iz Raške. Sa lisicama na rukama je odveden u obližnju bazu policije.

"Kurti bez ikakvih osnova i dokaza pokušava bivšim srpskim policajcima da pripiše dela sa kojima nemaju nikakve veze“, rekao je Petković, te da je reč o "brutalnoj primeni sile, odmazde i zastrašivanja“ o čemu je obavestio i izaslanika EU Miroslava Lajčaka, a obavestiće i sve relevantne međunarodne predstavnike.

Terorista, terorizam i ekstremističke grupe

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja tvrdi da je Pantić organizator napada na prostorije izborne komisije na severu Kosova.

"Prema dokazima Kosovske policije privedeni je organizovao teroristički napad na prostorije CIK na severu zemlje kada su napadnuti službenici CIK i policajci“, naveo je Svećlja i precizirao da je "D. P.“ optužen za "terorističke akt i napad na ustavni poredak“.

A što se barikada na Severu Kosova tiče: na delu su "ekstremističke grupe“ koje su sa ciljem "sprečavanja sprovođenja pravde“ organizovale blokadu pojedinih puteva i postavile barikade u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, napisao je Svećlja na Fejsbuku.

Odloženi vanredni lokalni izbori

Predsednica Kosova Vjosa Osmani saopštila je da će izbori za gradonačelnike severnih opština, koji su bili zakazani za 18. decemabar, biti odloženi za april 2023. godine zbog povećanih bezbednosnih rizika.

Osmani je na konferenciji za medije navela da postoji potpuni konsenzus političkih partija za ovu odluku i da je uzet u obzir izveštaj koji je juče upućen predsedništvu Centralne izborne komisije.

I dodala: "Da bi se obezbedilo što veće učešće građana na ovim izborima, posmatranje domaćih i međunarodnih institucija, bezbednost za sve građane bez razlike, kao i dovoljno vremena da se bezbednosne institucije potrude i preduzmu dodatne radnje za uspostavljanje reda i zakona na severu, smatram da je odlaganje neophodno“.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu