Vesti

Elektrosever posle 20 godina dobija licencu: Petar Petković

Foto: Tanjug

21. 6. 2022. / 15.11

Kosovo i Srbija: Dogovorena implementacija energetskih sporazuma

Beograd i Priština dogovorili su sprovođenje sporazuma iz oblasti energetike, potpisanih još 2013. i 2015. godine. To je prva stvar oko koje su Beograd i Kosovo našli zajednički jezik od kada Miroslav Lajčak vodi dijalog kao specijalni predstavnik EU. Dogovor znači da će građani na severu Kosova početi da plaćaju struju nakon 20 godina. Srpska lista smatra da današnji dogovor ima višestruki značaj za srpski narod

S.P
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak saopštio je danas da su dve strane dogovorile mapu puta za implementaciju energetskih sporazuma. Lajčak je ocenio da je to "veliki korak napred“ u pregovorima dve strane.

Današnjim dogovorom dati su tačni rokovi i konkretni koraci kako bi se implementirali sporazumi koji su Beograd i Priština potpisali još 2013. i 2015. godine.

Tih godina dogovoreno je da kompanija Elektrosever, koja je osnovana na teritoriji Kosova i prema kosovskim zakonima, trebalo da dostavlja i vrši naplatu struje građanima u četiri opštine na severu. Međutim, Elektrosever nikada nije dobio potrebnu licencu kosovskog Regulatornog ureda za energetiku (ZRRE).

To je u praksi značilo da Srbi sa severa Kosova struju nisu plaćali 20 godina. Dok je Beograd tvrdio da utrošenu energiju sa severa plaća EPS, Priština je poručivala da snabdevanje vrši Kosovski operator za prenos i tržište električnom energijom. Zbog činjenice da se struja na severu nije plaćala, samo za 2021. godinu gubici su bili 40 miliona evra.

Prema onome što je danas dogovoreno u Briselu, Elektrosever dobiće licencu za rad na Kosovu, a između ostalog, Srbi sa severa počeće da plaćaju struju. U sporazumu od devet tačaka predviđa se da bi Elektrosever do kraja ove godine mogao biti integrisan u kosovski sistem.

Kako su objasnili glavni pregovarači Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bislimi, mapa puta dala je konkretne korake za implementiranje dogovorenog. Dok je Bislimi u izjavi nakon dogovora insistirao na tome da dogovor podrazumeva "fakturisanje električne energije“ po kosovskim zakonima, Petković je naglašavao da je Beograd "naterao“ Prištinu "ne samo da razgovara nego i da se dogovori“ o energetici.

Srpska lista smatra da današnji dogovor ima višestruki značaj za srpski narod i privredu, i dokazuje da je dijalog jedini način za rešavanje otvorenih pitanja, a ne primena nasilja, i da se njime sprečava mogućnost brutalnog upada u Valač, otimanja srpskih energetskih sistema i ugrožavanje snabdevanja građana, institucija i privrednih subjekata.

"Srpski narod nikada nije bežao od svojih obaveza, ali smo zahtevali da se to radi u skladu sa dogovorom", navodi se u saopštenju i naglašavaju da će svi radnici Elektrokosmeta na severu biti radno angažovani, kao i da se planira zapošljavanje novih radnika u novoj kompaniji.

Današnjim dogovorom je precizirano da  retroaktivne naplate neće biti.

S.P./ RSE/ Insajder

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu