Politika

Foto: Eu Commission

21. 10. 2022. / 19.29

Kosovo: Sukob odložen za deset meseci

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano potvrdio je danas da Brisel traži od kosovskih vlasti da za deset meseci produže rok za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama

Portparol EU Peter Stano je ocenio da je odluka Kosova o preregistraciji tablica legitimna, ali je istakao da je važno dati dovoljno vremena za sprovođenje tog plana, da se on pripremi i sprovede u bliskoj konsultaciji sa građanima i u skladu sa evropskom praksom, prenosi Kosovo onlajn.

"Zaključci o slobodi kretanja iz 2016. godine sadržali su rokove za preregistraciju, koji bi trebalo da daju smernice. Zato smo od početka ovog procesa preporučili Vladi Kosova da odredi rok od 12 meseci za preregistraciju. Sledeći isto rezonovanje, sada tražimo da postojeći rok produži za deset meseci“, naveo je Stano.

Ovo produženje, prema njegovim rečima, omogućilo bi informativnu kampanju i sadržajnije i sveobuhvatnije konsultacije sa građanima koje ta odluka pogađa.

"Mora se izbeći eskalacija tenzija i potencijalno nasilje na severu Kosova kako bi se održala stabilnost, što je od posebnog značaja u aktuelnom geopolitičkom kontekstu,“, poručio je Stano.

Tokom posete Leskovcu u petak, Aleksandar Vučić je rekao da "naša situacija nije jednostavna" i da su naši "zapadni partneri“ zabrinuti zbog mogućnosti da dođe do eskalacije na terenu kako se približava 31. oktobar, kada ističe rok za preregistraciju.

"Rekao sam da ćemo učiniti sve što možemo da izbegnemo tenzije i da deeskaliramo situaciju", rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara u Leskovcu, ali je istakao da "nismo ni milimetar bliže" rešenju pitanja preregistracije.
I.S./FoNet

 

Čitaje dnevne vesti, dnevne komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu