Kosovo i Metohija

Foto: Sava Radovanović/Tanjug

25. 9. 2023. / 16.11

Kosovski ministar: Dokumenta Milana Radoičića nađena u automobilima u Banjskoj

Pronađeni dokumenti dokazuju učešće potpredsednika Srpske liste u napadima na severu u kojima je ubijen jedan kosovki policajac, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja saopštio je da su pronađeni dokumenti koji dokazuju učešće potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića u nedeljnim napadima na severu, gde je ubijen jedan kosovki policajac.

Kako prenosi list Koha, Svećlja je novinarima rekao da su mape i planovi koji pokazuju plan napada pronađeni i unutar manastira Banjska.

"Ove karte i dokumenti dokaz su da se ne radi o lokalnim grupama, već o terorističkim organizacijama… Pronašli smo dokumente zločinca Milana Radoičića koji dokazuju njegovo direktno učešće u ovoj akciji. On je potpredsednik Srpske liste i već znamo da je Srpska lista usko koordinirana sa Vučićem. Mapa ovog plana je jasnija nego ikad. Iz ove velike količine naoružanja, shvata se da je postojao plan da se stotine ljudi uključe u destabilizaciju regiona“, dodao je Svećlja.

Prema njegovim rečima, plan je bio dobro osmišljen, pri čemu je istakao da kosovske vlasti neće prestati da štite suverenitet države.

Pročitajte još Milan Radoičić: Ko je čovek koji je snimio video-poruku u Leposaviću

Svećlja je zatražio od Srbije da preda Kosovu lica koja su napala kosovsku policiju, kako bi odgovarala ped pravosudnim organima za teroristički akt.

Sjedinjene Američke Države su u decembru 2021. godine uvele sankcije Radoičiću. Godinu dana kasnije isto je učili i Velika Britanija. Radoičić se, uz trgovca oružjem Slobodan Tešić i Zvonka Veselinovića nalaze na listi osoba protiv kojih je Mininistarstvo spoljnih poslova Velike Britanije uvelo sankcije.

Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, kako je pisao BIRN, imaju status neformalnih gospodara severa Kosova. Radoičić se dovodi i u vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića.

Od kako je nakon ubistva Olivera Ivanovića kosovska političarka Rada Trajković pomenula ime Milana Radoičića, kojeg je označila kao čoveka koji ima vlast u Kosovskoj Mitrovici, ovaj "vlasnik kafane Grej u kojoj se sastaju srpski političari i u kojoj se odlučuje o svemu" intrigira deo javnosti i medija.

Kosovska policija je pokušala da uhapsi Radoičića u novembru 2018. godine zbog dovođenja u vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića, ali ga tada nije pronašla u stanu. Od tada je za njim trajala potraga kosovskih vlasti, a poternica je ukinuta u martu 2021. godine.

Pročitajte još Milan Radoičić: Kumovi sa severa Kosova

 

Radoičić je u februaru 2022. drugi put izbegao hapšenje pred kosovskom policijom. Ovoga puta našao se na poternici u vezi sa slučajem "Brezovica“ koji se na Kosovu vodi zbog korupcije i nelegalne gradnje. Prilikom pokušaja ulaska na prelazu Brnjak, alarm je pokazao da osoba treba da bude uhapšena, a Radoičić je pobegao s prelaza, objavili su kosovski mediji, a potvrdila i kosovska policija.

On je nakon toga naveo u saopštenju da nema nikakve veze sa optužbama koje mu se stavljaju na teret u slučaju Brezovica, a prema rečima tužioca, on se sumnjiči za zastrašivanje svedoka u toku krivičnog postupka.

Sredinom 2022. godine Milan Radoičić snimio je video poruku u Leposaviću, na severu Kosova.

"Pravi teror nad našim srpskim narodom tek počinje. Mom narodu na severu, a i svim Srbima, samo da kažem, i onima drugima, tu sam, vratio sam se, a vi znate šta to znači jer odavde nazad nema. Živela Srbija“, poručio je Radoičić na snimku iz Leposavića.

Pročitajte još Milan Radoičić na Kosovu: Setite se Šešelja i Arkana

 

Kancelarija za kontrolu strane i decembri 2021. imovine Ministarstva finansija SAD označila je Zvonka Veselinovića, njegovog brata Žarka, Milana Radoičića, Željka Bojića i Marka Rosića zbog pripadnosti koruptivnim mrežama povezanim sa transnacionalnim organizovanim kriminalom, navodi se u saopštenju.

Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD označila je Zvonka Veselinovića, njegovog brata Žarka, Milana Radoičića, Željka Bojića i Marka Rosića zbog pripadnosti koruptivnim mrežama povezanim sa transnacionalnim organizovanim kriminalom, navodi se u saopštenju.

U komnetaru – "Kad se vojska na Kosovo vrati“: Gde su bili Vulin i Bata Gašić – Filip Švarm je napisa: "Zato je otvoreno pitanje što je bio pravi cilj akcije u Banjskoj mimo svakog zvaničnog stava Srbije. Pokušaj radikalizacije i stavljanja Vučića pred svršen čin? Demonstracija da on više nije jedini ko se pita za sjever Kosova? Upozorenje moćnih struktura sa tog područja što će se dešavati ukoliko budu ugrožene? Možda ovdje vrijedi podsjetiti na prošlogodišnju video poruku Milana Radoičića snimljenu na Kosovu:"Tu sam. Vratio sam se. A vi znate šta to znači“.

B.G./Koha/N1/Vreme/BIRN

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu