Vesti

Optužen za ratne zločine: Nasim Haradinaj

Foto: Piroschka van De Wouw/Pool Photo via AP

18. 5. 2022. / 14.59

Kosovski sud u Hagu: Veteranima OVK četiri godine zatvora 

Veterani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) su zbog zastrašivanja svedoka osuđeni na četiri godine zatvora. I pored dokaza da su "potcenjivački optuživali svedoke", dvojica pripadnika nekadašnje OVK oslobođena su dela optužbe koji ih tereti za odmazdu. To je prva presuda koju je donelo Specijalizovano veće u Hagu

S.P
Specijalizovana veća Kosova u Hagu osudila su u sredu na četiri godine zatvora i novčanu kaznu od 100 evra čelnike  Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja.

Veće je utvrdilo da su Gucati i Haradinaj ometali službena lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivali svedoke i povredili tajnosti postupka. Kako stoji u obrazloženju presude, oni su u septembru 2020. godine na "tri konferencije za štampu, preko dvadeset istupanja u medijima i kroz saopštenja na društvenim mrežama otkrili poverljive informacije koje su se odnosile na istrage i rad Specijalne istražne radne grupe i Specijalnog tužilaštva".

Gucati i Haradinaj su neovlašćeno otkrili poverljive podatke direktno iznoseći podatke svedoka na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet. Oni su potencijalnim svedocima upućivali i "potcenjivačke optužbe" i poruke i više puta najavljivali opstrukciju rada Specijalnih veća. Međutim, današnjom presudom njih dvojica oslobođeni su tačke 4 optužnice koja se odnosi na odmazdu.

"U opštoj klimi zastrašivanja svedoka koja dugo preovlađje na Kosovu" sud je zaključio da je namera dvojice optuženih bila da zastraše i zaplaše svedoke koji bi pružili podatke o delovanjima OVK koja su značajna za sud u Hagu, odnosno da se "spreči efikasna istraga tužilaštva i krivično gonjenje bivših pripadnika OVK".

Hisni i Gucati uhapšeni su u Prištini u septembru 2020. godine. Inicijalna optužnica potvrđena je u decembru iste godine, dok je konačna kreirana u oktobru prošle godine.

U sudskom postupku njih dvojica su ostajali pri stavu da nisu počinili krivična dela koja im se stavljaju na teret, a takođe nisu ni priznali Specijalizovana veća kao legitimna. Za Hisnija i Gucatija radi se o "jednonacionalnom sudu koji ima za cilj da kazni Albance, dok amnestira zločine koje su počinili srpske vojne i policijske snage na Kosovu".

Specijalizovana veća i specijalizovano tužilaštvo Kosova nastalo je 2015. godine za vreme Vlade Ise Mustafe sa ciljem da se procesuiraju počinjeni ratni zločini i zločini protiv čovečnosti tokom rata na Kosovu. Okidač za stvaranje ovakvog Veća bio je izveštaj Saveta Evrope i Dika Martija iz 2011. godine koji je govorio o nedozvoljenoj trgovini organima na Kosovu.

Na osnovu tog izveštaja Evropska unija je osnovala Specijalnu istražnu radnu grupu koja je tri godine kasnije objavila da su pribavljeni dokazi koji su dovoljni za podizanje otpužnice protiv odgovornih za ove zločine. Konačno, 2016. godine fomirana su Specijalizovana veća i specijalizovano tužilaštvo, čije je sedište u Hagu zbog zaštite svedoka i postupka, ali sud je formalno deo kosovskog pravnog sistema.

Pred ovim sudom sudi se i Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju i Jakupu Kasnićiju zbog ratnih zločina tokom rata na Kosovu između marta 1998. do septembra 1999.

S.P./FoNet/Radio slobodna Evropa 

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu