Analiza

Podrška Vladi ili vanredni izbori: Aleksa Bečić

Foto: Privatna arhiva

11. 7. 2022. / 11.09

Kriza Vlade Crne Gore: Ključ u rukama Demokrata Alekse Bečića

U crnogorskom Parlamentu će se po drugi put u poslednjih pola godine glasati o nepoverenju Vladi. Kako i sa kime premijer Dritan Abazović misli da je sačuva, još uvek se ne zna. Presudnu ulogu bi mogla da odigra Demokratska Crna Gora Alekse Bečića

Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je da će uskratiti podršku manjinskoj crnogorskoj Vladi zbog neslaganja sa sadržajem Predlogom temeljnog ugovora koji premijer Crne Gore Dritan Abazović hoće da potpiše sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Ključnu ulogu u ovoj igri prestola bi mogla da odigra Demokratska Crna Gora Alekse Bečića.

Dijametralno suprotne razlike između koalicionih partera Abazovićeve  Vlade konačno su izašle ne videlo. Kako je on zamišljao da će sa koalicionim partnerima rešavati ovakve stvari i da li je uopšte unapred razmišljao, ili je samo hteo da se upiše u istorijat crnogorskih premijera, ostaje otvoreno pitanje.

Sa istim obrazloženjem, sa kojim je Abazović pre tri meseca rušio kabinet Zdravka Krivikopića, sada DPS traži glasanje o nepoverenju njegovoj Vladi – “skretanje sa evropskog puta”.

Računica za obaranje Vade

Za obaranje Vlade potrebna je prosta većina poslanika. DPS ima 30 od 81 mandata u Skupštini. Ako ga podrže Socijaldemokrate, koje svakako uvek idu sa njima, imaće na svojoj strani još 2 poslanika.

I Socijaldemokratska partija, iz koje su ministar odrbane Raško Konjević i ministar spoljnih poslova u aktuelnoj Vladi Ranko Krvokapić, nezadovoljna je sadržinom Predloga temeljnog ugovora. Kada bi Socijaldemokrate okrenule leđa Abazoviću, DPS bi skupio 35 glasova.

Ako im se pridruže i sve manjinske partije, dolaze do 40 poslanika i do istog problema sa kojim su se suočili nakon avgustovskih izbora 2020. godine – fali im jedan mandat.

Tas na vagi

Sve oči su zato uprte u bivšeg predsednika Skupštine i lidera Demokratske Crne Gore Aleksu Bečića. Demokrate su sa 10 poslanika treća najveća parlamentarna frakcija. Oni odlučuju da li će biti prevremenih parlamentarnih izbora, što bi verovatno bilo najkorektnije rešenje za izlazak iz krize, ali sa neizvesnim ishodom.

Opozicione partije se nakon prve pobede protiv DPS-a na vasti nisu proslavile, od novih izbora bi zato mogla najviše da profitira partija Mila Đukanovića. Ali i Bečićeve Demokrate.

Teško je zamisliti da bi Demokratski front (DF), uprkos svim njihovim razmiricama sa Abazovićem i njegovom URA-om, baš pružiti direktnu podršku DPS-u i oboriti Vladu.

Odosi među avgustovskim pobednicima nategnutiji su nego ikada. Politički sukobi na relaciji Demokrate – DF, URA – DF, ali i Demokrate – URA su se toliko intenzivirani u poslednjih pola godine, da je u ovom trenutku posve nejasno kako bi mogli ponovo da se dogovore makar i oko suštinskih pitanja.

U crnogorskom političkom lavirintu izlaz se ne nazire.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu