Kultura

Kakav nam Bitef treba: Selektorski tim Đurović, Grumić, Milivojević

Foto: Promo

27. 4. 2023. / 19.01

Ksenija Đurović: Treba nam Bitef za sve, ali na nivou visoke kulture

Hrabar i beskrupulozan Bitef, ali koji će biti otvoren prema svoj publici, smernica je koju će novi umetnički direktor Nikita Milivojević i njegov selektorski tim Ksenija Đurović i Tijana Grumić nastojati da primene u narednim programima ovog festivala

Kakav nam Bitef treba – pitanje je kojim je započeta serija diskusija koje će biti organizovane tokom pripreme 57. festivalskog izdanja, i koja je bila povod da novi umetnički direktor, Nikita Milivojević, predstavi  svoj tim.

To je za sad, s obzirom da je rano za najavu predstava koje će doći u Beograd krajem septembra, i glavna vest o novom Bitefu. Naime, Bitef je dobio i koselektorski tim koji, osim Milivojevića, čine i producentkinja programa Ksenija Đurović i dramaturškinja  festivala Tijana Grumić.

Milivojević je objasnio da bolje ideje proizilaze iz tri različite perspektive, kao i da smatra da je po festival bolje ako selekcija ne zavisi od jednog čoveka.

Rekao je i da će učesnike 57. Bitefa najaviti krajem maja, dakle onda kad je i najavljeno, da nedostaje odluka samo o još predstavi-dve. Kazao je i da je strah da li će biti dovoljno vremena da se oformi program bio opravdan, ali da očekuje da će sve biti u redu.

Manjak vremena koji pominje, podsetimo, odnosi se na okolnost da je Nikita Milivojević imenovan za novog umetničkog direktora Bitefa u februaru, umesto Ivana Medenice koji je na toj poziciji bio sedam godina, i da je znači trebalo spremiti program festivala za samo tri meseca.

Elem: kakav nam Bitef treba, odnosno, koji je odgovor na pitanje koje je bilo povod i razlog pomenutom razgovoru?

Ksenija Đurović, koselektorka Bitef festivala, kaže za portal "Vremena“ da su na razgovor pozvali "Bitefovu publiku, ljude koji aktivno učestvuju u kreiranju pozorišne scene“.

"Bilo nam je važno da čujemo njihove uspomene o Bitefu, da saznamo koje njegove promene izdvajaju i kako ih ocenjuju, da li su one bile dobre po Bitef ili ne. Ti podaci su vrlo korisne smernice za buduće programe“, kaže Ksenija Đurović.

Konkretan odgovor, zaključak ovog prvog razgovora je, kaže, "da nam i dalje treba hrabar i beskompromisan Bitef“, i ističe da nam treba Bitef“ koji će biti otvoren ka svoj publici“.

"Jednostavno rečeno, treba nam Bitef za sve. Postojeća percepcija javnosti o Bitefu je da pripada visokoj kulturi. Mi, kao selektorski tim bismo voleli da u programu zadržimo eksperiment, i da zadržimo nivo visoke kulture, ali da bude dostupna svima. Kad to kažem ne mislim na populistički program, već na program koji će moći da komunicira sa svima.“

Ovakvih razgovora, najavljuje Ksenija Đurović, biće još zato što žele da se preispituju i da na taj način poboljšaju svoj rad.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu