Svet

Ovog aprila, na Kubi: : Bruno Rodrigez i Sergej Lavrov

Foto: AP

6. 9. 2023. / 18.41

Kuba: Kubanci su primorani da budu deo ruskih oružanih snaga u Ukrajini

Kuba nije učesnica sukoba u Ukrajini, pa će odlučno delovati protiv onih koji se bave trgovinom ljudima sa namerom da koriste oružje, saopštilo je Ministarstva spoljnih poslova te zemlje

Kuba i Rusija imaju bliske odnose još od Kubanske revolucije, od 1959. godine. Pre dva meseca, u Moskvi su se sastali ministri odbrane ove dve zemlje, a u aprilu je na Kubi bio ruski ministar spoljnih poslova. Prema današnjoj informaciji BBC-ja, deluje da se među njima pojavio problem.

Naime, Ministarstvo spoljnih poslova Kube saopštilo je da su Kubanci koji žive u Rusiji primorani da budu "deo ruskih oružanih snaga u Ukrajini". To je rezultat njihove istrage lanca trgovine ljudima.

U saopštenju Ministarstva je saopšteno da je Kuba blizak saveznik Rusije, ali je u saopštenju istaknuto da "nije učesnica sukoba u Ukrajini".

Piše i da "Kuba ima čvrst i jasan istorijski stav protiv unajmljivanja plaćenika", a i da će "odlučno delovati protiv onih koji se bave trgovinom ljudima sa namerom regrutovanja kubanskih državljana da koriste oružje u bilo kojoj zemlji", navodi se u saopštenju.

Rusija se još nije oglasila.

BBC podseća da je Vladimir Putin, predsednik Rusije prošlog avgusta naredio vojsci da poveća broj regruta pošto su oružane snage pretrpele velike gubitke u Ukrajini.

Ruski list Rjazanjska gazeta  tada je objavio da su se Kubanci koji žive u Rusiji pridružili vojsci, u zamenu za obećanje da će dobiti rusko državljanstvo.

Pojavili su se i snimci u kojima je, navodno, prikazano kako srpski dobrovoljci prolaze obuku da se bore zajedno sa ruskim trupama u Ukrajini.

S.Ć/BBC

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu