U novom broju

Vrhovni dobavljač lovaca: Alekandar Vučić

Foto: Rade Prelić/Tanjug

15. 4. 2022. / 6.43

Kupovina vojnih aviona: Rafal u mozak

Koliko do juče predsednik Srpske napredne stranke i Srbije Aleksandar Vučić hvalio se kako je Vojska Srbije, sa 14 letelica MiG 29, najjača vazduhoplovna sila u regionu. A onda dolazi njegova trijumfalna izjava kako već godinu dana pregovara sa Francuskom oko nabavke 12 savremenih lovaca “rafal”, a sa nekom drugom državom oko još 12 polovnih aviona

Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (SFRJ) imala je površinu od  255.804 kvadratna kilometra, a Jugoslovenska Narodna Armija (JNA) 15 zvaničnih vojnih aerodroma. SFRJ je bila kupila od Rusije 16 letelica MiG-29, a današnja Srbija, površine 88.361 kvadratnih kilometar (bez Kosova 77.474) i sa tri vojna aerodroma u funkciji (Batajnica, Lađevci i Niš), ima trenutno 14 lovaca MiG-29 i dosta onih koji mogu da služe samo za obuku, tipa Supergaleb G 4, ili su im resursi na isteku, kao lovci bombarderi “orao” (J-22).

Vučićić je posle dnevno noćne vežbe Vojske na Pasuljanskim livadama prošlog vikenda trijumfalno izjavio kako već godinu dana pregovara sa Francuskom oko nabavke 12 savremenih lovaca “rafal”, i sa nekom drugom državom oko još 12 polovnih. Lepa vest za uši prosečnog konzumenta državnih i paradržavnih medija, ali, što bi rekla legendarna Mica Trofrtaljka u kultnom filmu Lepa sela lepo gore: “Imate li, vi momci, para za ovo planinarenje?

Hrvatska, poznata po “poštenju” vojnih liferanata, tipa nekadašnjeg generala sa najviše odlikovanja (više čak i od Tuđmana) Vladimira Zagoreca, platila je nabavku 12 polovnih “rafala” 1,55 milijardi evra, s tim da treba da budu isporučeni do kraja 2023. godine. Verovatno kao iskompleksirani navijač, koji se hvalio kako je išao na utakmice Crvene zvezde protiv Hajduka i Dinama, Vučić je po sistemu “mogu ja bolje”, odlučio da nabavi nove “rafale”, a da možda francuski proizvođač tih letelica “Dassault avioation” ni ne zna za to. Jer, ako se sada naruče, nove letelice mogu, u najboljem slučaju, da budu isporučene za 10 godina. I to ne sve, nego najviše šest.

 

Pročitajte ceo tekst Davora Lukača u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (14.  aprila)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu