Vesti

Put ka pravoj odluci: Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar danas na Kosovu

Foto: AP

25. 8. 2022. / 13.29

Lajčak i Eskobar: Na Kosovu će 1. septembar biti normalan dan

Na stolu su bila sva pitanja koja izazivaju zabrinutost gradonačelnika sa severa Kosova. Lajčak je preneo poruku međunarodne zajednice da „31. avgusta ne može biti ista situacija kao 31. jula“ i da je to razlog zašto se sastaju i sa srpskim i sa kosovskim vlastima. Svaka loša odluka pogoršava život Srba sa Kosova, a svaka dobra poboljšava uslove života, rekao je Lajčak

S.P
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i izaslanik SAD za Zapadni Balkan sastali su se u četvrtak u Kosovskoj Mitrovici predstavnicima Srpske liste, političkog vođstva Srba na severu Kosova. Kako su izaslanici izjavili posle dvosatnih razgovora, na stolu su bila sva pitanja koja izazivaju zabrinutost gradonačelnika sa severa Kosova.

Miroslav Lajčak poručio je da vlada mnogo spekulacija povodom odluka o registarskim tablicama i ulazno/izlaznim dokumentima za srpske građane. Lajčak je preneo poruku međunarodne zajednice da "31. avgusta ne može biti ista situacija kao 31. jula“ i da je to razlog zašto se sastaju i sa srpskim i sa kosovskim vlastima. "Ja sam tu da uradimo sve sa našim zajedničkim prijateljima, da nema barikada, da nema povreda i da ljudi mogu mnogo da žive“.

Prema njegovim rečima današnji sastanak sa Srbima sa severa bio je "veoma važan“, jer kakva god odluka na kraju da se donese "Srbi su u centru te odluke, jer svaka loša pogoršava njihov život, a svaka dobra poboljšava uslove života“. Povodom dogovora dve strane, Lajčak je optimističan jer da nije "uopšte ne bi dolazio“. Izrazio je očekivanja da će 1. septembar biti "normalan dan“.

Američki izaslanik izjavio je da se njihova misija nastavlja u Beogradu.

"Nadam se da ćemo biti u mogućnosti da damo saopštenje u Beogradu kasnije u toku dana“, kratko je prokomentarisao Gabrijel Eskobar.

Pored gradonačelnika četiri opštine na severu, na sastanku sa Lajčakom i Eskobarom bio je i predsednik Srpske liste Goran Rakić kao i američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer.

Sastanak je trajao više od dva sata i izazvao veliku pažnju i srpskih i kosovskih medija, a ulica u delu oko zgrade opštine Severna Mitrovica u Bošnjačkoj mahali bio je blokiran uz pojačano prisustvo policijskih patrola.

Nakon sastanka sa Srbima sa Kosova, Lajčak i Eskobar putuju u Beograd gde se očekuje da će oko 17 časova imati sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Lajčak i Eskobar u dvodnevnoj su poseti Beogradu i Prištini u sklopu nastavka dijaloga iz Brisela, koji se prošlog petka završio bez kompromisa dve strane. I nakon sastanka premijer Kosova Aljbin Kurti poručuje da će se odluke kosovske vlade o ličnim kartama i ulazno/izlaznim dokumentima za srpske građane implementirati 1. septembra, a da je odlaganje te primene sa prvog avgusta na prvi septembar ustupak jedino međunarodnoj zajednici.

S.P./FoNet/KoSSev

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu