Politika

Zgrada Vlade Srbije

8. 10. 2023. / 18.55

Leks specijalis za Ekspo je protiv Zakona o javnim nabavkama

To je još jedna pljačka SNS, kaže Marinika Tepić. To je već oproban recept na Beogradu na vodi, Moravskom koridoru i Južnom toku, kažu u Transparentnosti Srbija

Leks specijalis o načinu funkcionisanja priprema za sprovođenje Ekspoa 2027. koji je Vlada Srbije predložila Skupštini na usvajanje, izazvao je kritike javnosti.

Transparentnost Srbija, nevladina organizacija usmerena na borbu protiv korupcije, smatra  da "poseban zakon za Ekspo 2027. stavlja van snage Zakon o javnim nabavkama, ali i pojedine odredbe drugih propisa, kao što su oni o eksproprijaciji, planiranju i izgradnji.“

Iz Transparentnosti naglašavaju da je takav "recept" već oproban u nekoliko drugih slučajeva od kojih su najpoznatiji "Beograd na vodi", "Moravski koridor" i "Južni tok".

"Usled isključenja primene Zakona o javnim nabavkama, u slučaju da za izbor izvođača radova budu postavljeni diskriminatorni uslovi, to neće biti moguće osporiti pred bilo kojim državnim organom“, navode iz Transparentnosti. Dodaju da je "Vlada Srbije poseban zakon za taj projekat predložila zajedno sa budžetom za 2024. i brojnim drugim propisima, što bitno smanjuje šanse da se on adekvatno razmotri u parlamentu, dok Ministarstvo finansija nije organizovalo javnu raspravu o nacrtu, iako je ona bila obavezna na osnovu Zakona o državnoj upravi.“

" Predlogom zakona o Ekspo 2027. predviđa se formiranje nekoliko preduzeća u državnom vlasništvu, koja će imati svojstvo investitora.“

Iz Transparentnosti su napomenuli da Vlada Srbije nije ni pokušala da opravda ukidanje javnih nabavki za taj vredan projekat u obrazloženju Predloga zakona.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić ocenjuje da "Naprednjaci i njima bliske firme spremaju još jednu masovnu pljačku državnog novca iza kulisa manifestacije Ekspo 2027“.

"U pitanju je čak milijardu evra, koji su rešili da burazerski podele ukidajući javne nabavke, kako su se već ispraksovali kroz ‘Beograd na vodi’ ili za firme-miljenice poput ‘Milenium tima’ i ‘Inkop’ Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića", kazala je Tepić u pisanoj izjavi.

Tim predlogom, kako je objasnila Tepić, vlast obezbeđuje da se radovi za izgradnju izložbenog prostora, objekti za učesnike i posetioce, Nacionalnog stadiona i drugih sadržaja, ukupne vrednosti od oko milijardu evra, ugovore mimo Zakona o javnim nabavkama i bez tendera za izbor izvođača.

"Bez javne rasprave, iza leđa javnosti, između borbe sa neprijateljima i najave kaznenih mera prema Srbiji nakon Banjske, ko bi pomislio da bi ova ‘patriotska vlast’ još jednom opljačkala svoj narod", kazala je Tepić.

Naglasila je da će vlast, u skladu sa predloženim zakonom, napraviti nekoliko svojih preduzeća -investitora, koja "neće primenjivati odredbe zakona kojim se uređuju javne nabavke", iako je četiri godine do 2027. više nego dovoljan period za sprovođenje svih javnih nabavki i pratećih poslova.

Ona je upozorila vlast da ne pričinjava građanima i tu ogromnu štetu, ali i da će svi odgovorni za takve koruptivne poslove i malverzacije odgovarati pred nezavisnim pravosuđem.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu