Kultura

Foto: SEEcult

1. 7. 2023. / 19.12

Letnje scene: Šekspir i ostali pod zvezdama

Počinje treći Teatrijum, a u toku je deseti Šekspir festival. Oba s programom koji priliče repertoarskim pozorištima

Večeras će početi treća sezona Teatrijuma, pozorišta koje će se do 31. avgusta nalaziti u atrijumu Kapetan Mišinog zdanja u Beogradu. Tokom ta dva meseca prikazaće oko 80 predstava u sopstvenoj i u produkciji velikog broja nezavisnih grupa.

U atrijumu ima 200 mesta,  s tim što su poučeni prošlogodišnjim iskustvom, za ovo leto dodali još 50.

Program je izabran na jedinstven način: ko se prvi javio dobio je priliku da igra. "Nismo sebi dali za pravo da eliminišemo ljude zbog toga što se nama nešto možda ne dopada. Najvažnije je da su mnoge samostalne trupe koje nemaju svoj prostor za igranje prioritetno zastupljene u našem repertoaru“, izjavio je medijima Tihomir Stanić , jedan od osnivača Teatrijuma, najavljujući program.

U produkciji Teatrijuma u pripremi su premijere "Ljubaf“ Mjureja Šizgala, u režiji Erola Kadića, "Trg ratnika“ Nika Vuda u režiji Teodore Gačić i Svetozara Babića, "Doktor“ Branislava Nušića u režiji Vesne Stanković i u saradnji s njenom trupom Balkan novi pokret, i "Halflajf“ Filipa Vujoševića u režiji Nikole Kljajića.

Najavljena su i dva nova programa, na koja će ulaz biti besplatan: "Prvaci“, prilika da studenti akademija umetnosti iz Srbije izvedu ispit prve godine glume, i ciklus dečjih predstava svake nedelje pre podne koji je omogućila Fondacija "Alek Kavčić“.

Večeras će treću sezonu Teatrijuma otvoriti Omladinsko pozorište Dadov premijerom predstave "Roditelji“, prema motivima drame "Bog Masakra“ Jasmine Reze, u režiji Marka Čelebića.

Foto: Promo

Malo dalje od Beograda, u Vili "Stanković“ u Čortanovcima, u toku je deseti Šekspir festival.

Otvoren je u četvrtak predstavom "Bogojavljenska noć“ u režiji Ivana Vanje Alača,, koprodukcija samog Šekspir festivala, Pozorišta mladih i Akademije umetnosti u Novom Sadu,  koja je protekla uz mnogo smeha a završila se ovacijama.

Inače, i reditelj i glumci su nekadašnji studenti Nikite Milivojevića, osnivača i direktora Šekspir festivala.

Na programu ovogodišnjeg jubilarnog Šekspir festivala je osam predstava. Nakon letnjeg dela koji traje do 3. jula u Čortanovcima, Festival će biti nastavljen u oktobru u Novom Sadu, gde će ga 12. oktobra zatvoriti pozorište Pitera Bruka Theatre des Bouffes du Nord sa Šekspirovim sonetima u izvođenju čuvene britanske glumice Šarlote Rempling.

S.Ć./SEEcult

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu