Vesti

Nova saradnja: Luka Bar

Foto: Promo

6. 8. 2022. / 11.44

Luka Bar: Nova ukrajinska ruta

Luka bar u Crnoj Gori pregovara sa Ukrajinom o uvozno-izvoznim poslovima, u kojima bi trebalo da učestvuje i „Panšped“ iz Srbije

Ukrajina je zainteresovana da uvozno-izvozne poslove obavlja reko Luke Bar. U organizaciji te nove rute, trebalo bi da učestvuje špediter iz Srbije, kompanija "Panšped", koji može da koristi besplatne vagone srpske železnice, javlja Radio-elevizija Crne Gore (RTCG).

"Ambasada radi na analizi mogućnosti uspostavljanja dodatnih logističkih ruta, posebno u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju ambasade Ukrajine, i dodaje da je ukrajinska strana zainteresovana da obavi dodatne konsultacije sa Lukom Bar o uspostavljanju saradnje.

Informacija objavljena na sajtu Transportno-logističkog centra ukrajinskih železnica, da je Crna Gora ponudila prevoz robe preko Luke Bar, je tačna.

Da Crna Gora nudi Ukrajini da prevozi robu preko Luke Bar juče je objavio ukrajinski GMK.centar, navodeći da je o tome izvestio Centar za transportnu logistiku "Ukrzaliznica". Dodaje se da je kapacitet barske luke do pet miliona tona godišnje, ali se prosečno koristi samo 50 odsto potencijala, a da luka ima više specijalizovanih terminala, posebno za suve rasute terete, prenosi RTCG. "Crnogorska strana je izrazila zainteresovanost za uspostavljanje saradnje sa Ukrajinom na korišćenju kapaciteta Luke za pretovar i transport robe", navodi se u dokumentu na sajtu ukrajinskog portala.

Luka Bar sarađuje sa špediterima iz Srbije, kompanijom "Panšped", koja će, kako stoji u dokumentu, pomoći u organizaciji.

"Spremni smo da doprinesemo uspostavljanju logističke rute za transport širokog spektra proizvoda iz Ukrajine do Luke Bar“, napominje predstavnik kompanije. Pored toga, "Panšped" ima mogućnost da u slučaju takve potrebe koristi i besplatne vagone srpske železnice.

S.Ć. /FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu