Svet

Jučerašnja Povorka ponosa u Budimpešti

Foto: AP

16. 7. 2023. / 17.36

Mađarski knjižarski lanac kažnjen zbog LGBT romana

Dva dana pred Povorku ponosa u Budimpešti, mađarske vlasti kaznile poznati knjžarski lanac po zakonu koji zabranjuje prikazivanje homoseksualnosti maloletnicima

Vlasti u Mađarskoj izrekle su veliku kaznu tamošnjoj knjižarskoj firmi "Lira Koniv“, zato što LGBT+ roman "Heartstopper“ Britanke Alis Oseman prodaje u odeljku za omladinsku književnost.

Kazna je izrečena dva dana pre Povorke ponosa u Budimpešti koja je održana juče u subotu, godišnjeg događaja koji privlači LGBT+ osoba i njihovih pristalica u glavni grad Mađarske.

Prodaja tog dela krši zakon koji zabranjuje prikazivanje homoseksualnosti maloletnicima, piše u odluci. Plus, knjige nisu izložene u zatvorenom pakovanju.

Firma Lira Koniv ima po veličini drugi lanac knjižara u Mađarskoj. Kažnjena je sa 12 miliona forinti (oko 32 hiljada evra).

Kazna je zasnovana na mađarskom zakonu o "zaštiti dece“ iz 2021. godine, koji zabranjuje prikazivanje maloletnicima homoseksualne sadržaje u medijima, uključujući televiziju, filmove, reklame i literaturu. Taj zakon zabranjuje i LBGTQ+ sadržinu u nastavnim programima škola, a zabranjuje i javno izlaganje predmeta koji prikazuju ili promovišu rod drugačiji od pola utvrđenog pri rođenju.

Kritičari desničarske Vlade to vide kao pokušaj stigmatizacije lezbejki, homoseksualaca, biseksualnih i transrodnih osoba.

U aprilu je 15 zemalja Evropske unije podržalo tužbu protiv Mađarske zbog tog zakona pred Evropskim sudom pravde, a predsednica Evropske koisije Ursula fon der Lajen ga je nazvala "sramotom“.

S.Ć./Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu