Iz novog broja

Miodrag Majić

Foto: Marija Janković

13. 12. 2023. / 16.53

Majić: Moraju da odgovaraju oni koji su nam oteli državu

"Vrhunski patriotizam treba da bude poštovanje zakona, a ne busanje u grudi i dizanje tri prsta, dok sa tri prsta na drugoj ruci uzimaš koverat", kaže sudija Miodrag Majić za "Vreme" pred završni skup ProGlasa

Sudija Miodrag Majić biće na završnoj tribini ProGlasa u četvrtak uveče na beogradskom Trgu Nikole Pašića. Tako će se, tik pred izbornu tišinu, završiti turneja u kojoj su inicijatori ProGlasa obišli Srbiju i pozivali ljude da izađu na izbore.

"Građani su očigledno jedva čekali da neko napravi prvi korak i pokrene ovakvu inicijativu da bi joj se zdušno pridružili. Naravno, nemoguće je znati u kojoj meri će ProGlas uticati na izlaznost građana i njihove potonje, postizborne aktivnosti", kaže Majić za broj "Vremena" koji na kioske stiže u četvrtak.

Na završnom skupu biće svih 14 inicijatora ProGlasa, a kao posebni gosti najavljeni su Dejan Bodiroga i Nikola Kojo, dok će Zoran Kesić voditi program.

Prema sajtu ProGlasa, do sada je preko 180.000 građana podržalo tu inicijativu.

"Moramo da izađemo iz špilhozni"

U razgovoru za "Vreme", Majić kaže da kao društvo predugo propadamo. "Smatram da ne treba davati nerealna obećanja: ne možemo se mi iz ovog iščupati od petka do ponedeljka, za mesec ili tri. Oporavak će trajati minimalno onoliko koliko je i propadanje trajalo. "

Kako dodaje, za ozdravljenje društva ključna je promena paradigme: "Vrhunski patriotizam treba da bude poštovanje zakona, a ne busanje u grudi i dizanje tri prsta, dok sa tri prsta na drugoj ruci uzimaš koverat. "

"Moramo da odrastemo, da izađemo iz špilhozni ako želimo da izađemo iz začaranog kruga. A za to je potrebno da odgovaraju oni koji su nam oteli državu i oni koji su im u tome pomogli", navodi Majić.

N.S./N.R.

Ceo intervju sa Miodragom Majićem čitajte u štampanom izdanju "Vremena" koje stiže na kioske u četvrtak (14. decembar)

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu