Kultura

Foto: Tanjug

14. 5. 2023. / 20.23

Manifestacija „Muzeji za 10“: Velika reklama za muzeje i besplatan ulaz

Sutra počinje nacionalna manifestacija koja jednom godišnje u prvi plan javnosti stavlja muzeje, njihov program i rad, s namerom da se poveća svest o njihovom značaju

Sutra počinju "Muzeji za 10“, nacionalna manifestacija poznata u Srbiji po besplatnoj poseti muzejima. Ove godine biće ih 110, u 60 gradova. Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti samo tih dana, posetioci će biti u prilici da se uključe i u dodatne programe: autorska i stručna vođenja, interaktivne radionice za decu i odrasle, predavanja, projekcije filmova, predstave i performanse, promociju knjiga i slične aktivnosti.

Cilj manifestacije je saradnja muzeja Srbije, uključivanje publike u muzejske aktivnosti i programe i, pre svega, popularisanje muzeja.

Ovogodišnja tema, proistekla iz teme Međunarodnog dana muzeja koji se obeležava 18. maja, je: "Muzeji, održivost i blagostanje”.

Vidno veća poseta muzejima manjih gradova  tokom ove manifestacije  posebno opravdava njeno postojanje. Zato će, po tradiciji, opet učestvovati  ustanove kulture u Vranju, Leskovcu, Prokuplju i Vlasotincu.

U Vranju na primer, u Galeriji Narodnog muzeja biće otvorena izložba umetničkih dela koja se nalaze u zbirci Savremene likovne umetnosti, a čine je 40 dela 30 renomiranih autora koja su nastala između 1974. i 2019. godine. Pomenimo i da muzej Kuća Bore Stankovića najavljuje izložbu "Koštana na sceni“.

Leskovački Narodni muzej najavljuje radionice, koncerte, modnu reviju iz muzejskih vitrina i izložbu "O fabrikama i radnicima“

U "Muzejima za 10“ učestvuju i kulturne institucije koje nisu muzeji.

Tako će u Kulturnom centru "Ribnica“ u Kraljevu biti otvorena izložba Vere Radovanović "Svetlosne zavese“ na kojoj su radovi sa motivima životinja i eksperimentima svetlosti kroz slojeve lazurnih boja koje autorka premešta kroz prostor i vreme. Njeni radovi, konkretno proces stvaranja, stil i tehnika, biće  tema radionice za osnovce, a najavljena je i izložba "Od A do Š“.

Olivera Marjanović, urednica dečjeg programa u Kulturnom centru "Ribnica“  kaže da ove godine učestvuju prvi put u ovoj manifestaciji i da su se trudili da u skladu sa svojim mogućnostima budu njen deo.

U muzejima Beograda i Novog Sada tokom ovih dana tekuće izložbe su posebno istaknuti predavanima i sličnim programima. Galerija Matice srpske na primer, predstaviće konzervatorsko-restauratorske aktivnosti u formi Otvorenog ateljea koji je namenjen opštoj i stručnoj publici. Treba izdvojiti i Dane društvenih igara i novih tehnologija koji se prvi put održavaju, a namenjeni su prevashodno mladima, s idejom da se umetnička kolekcija Galerije prikaže na interaktivniji način.

U Narodnom muzeju Srbije biće otvorena izložba  čiji naziv "Jedna sasvim (ne)obična muzejska priča – Pedeset dela iz Zbirke srpskog slikarstva 18. i 19. veka“ nagoveštava i njenu temu. Petar Petrović, autor ove izložbe, će predstaviti ne samo izabrana dela već i istorijat formiranja jedne od muzejskih zbirki. Trideset dela ove izložbe, biće prikazana prvi put.

"Muzeji za 10“ traju do 19. maja.

 

 Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu