Vesti

Do 31. avgusta biće je u celom svetu: Detalj iz video-performansa "Heroj"

Foto: themahler.com

26. 7. 2022. / 20.03

Marina Abramović: Opet pomeram granice

Do 31. avgusta možete da postanete vlasnik jednog (ili više njih) kadra video-performansa Heroj Marine Abramović za 150 funti. Radi se o NFT tokenu, vidu kriptovalute, odnosno digitalnoj prodaji

Do 31. avgusta  možete da postanete vlasnik jednog (ili više njih) kadra video-performansa Heroj Marine Abramović za 150 funti! Naime, Marina Abramović je pokrenula prvi token NFT na osnovu svog čuvenog dela po početnoj ceni od 150 funti po kadru.

NFT je tokenizacija imovine ili, malčice jasnije rečeno, reč je o nezamenljivim (non-fungible) tokenima koji predstavljaju definiciju digitalne imovine. NFT su vid kriptovalute koja omogućava da se razna umetnička dela na različitim medijima i sajtovima "tokenišu“ i prodaju putem mehanizama digitalne trgovine, što je recimo Bitski.com.

NFT tokenom se mogu smatrati digitalna umetnička dela čija je vrednost izražena u Ethereum ili Bitcoin kriptovaluti čija se vrednost kasnije prevodi u dolare. Ovi tokeni su zasnovani na Ethereum blockchain tehnologiji, ne mogu se zameniti nekom drugom vrednošću i u tom smislu su jedinstveni.

Originalni video-film Heroj prikazuje Marinu Abramović kako sedi na konju sa belom zastavom u ruci, a reč je o počasti njenom ocu, jugoslovenskom heroju iz Drugog svetskog rata.

U svom novom obliku, The Hero 25FPS je "podeljen" na hiljade jedinstvenih okvira kako bi se izrazio na  blokčejnu, i svake večeri će se pojavljivati na londonskoj raskrsnici Pikadili i na ekranima širom sveta – u Seulu, Dablinu, Milanu, Berlinu, Japanu i Njujorku.

Heroj 25FPS, koji je realizovala u saradnji sa organizacijom CIRCA (Kulturni institut radikalne savremene umetnosti) i povodom kojeg je napisala Manifest heroja, Abramovićeva je koristila dosad neviđene snimke performansa Heroj iz njene privatne arhive.

U pokušaju da podrži sledeću generaciju kreativaca, jedan procenat sredstava od prodaje posvećen je onima koji rade u okviru Veb 3.0.

U intervjuu za Art njuz, umetnica je priznala da je u početku bila skeptična prema NFT-ima jer je mislila da ih ljudi koriste samo da bi zaradili novac i da se ne radi o umetnosti. Sada, međutim, veruje da su NFT budućnost, a da su svi koji se bave Veb 3.0 pioniri koji pomeraju granice . Kao što ih je sedamdesetih, i ona pomerala.

S.Ć./ Netokracija/B92

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu