Policija

Foto: Marija Janković

20. 12. 2022. / 14.24

Marinika Tepić: Osnovana je sumnja da se tajni biometrijski nadzor već sprovodi

Postoji informacija da se u policijskoj stanici „29. novembar“ već sprovodi biomnetrijski nadzor, tajno, u sobi „Kod Kineza“, rekla je Tepić, kao i da su naručioci i autori teksta nacrta zakona "opsesivno usmereni na hvatanje ljudi, njihovo praćenje i razbijanje demonstracija". Nacrt daje Vladi mogućnost da odlučuje o slobodi okupljanja, što je neprihvatljivo, rekao je Vladica Ilić

Poslanici grupe Ujedinjeni tražiće danas povlačenje iz procedure Nacrta predloga zakona o policiji, najavila je Marinika Tepić šefica te poslaničke grupe.  Naglasila je da se njime od Srbije pravi policijska država u kojoj bi se koristile najrepresivnije metode za hapšenje ljudi.

"Saznali smo od policijskih službenika da se biometrijski video nadzor već sprovodi tajno i da u stanici ’29. novembar’ postoji kancelarija koju zovu ’Kod Kineza’. Tu ne rade Kinezi, već srpski policajci i dugo postoji osnovana sumnja da se tajno sprovodi biometrijski nadzor nad političkim protivnicima i nepodobnima, rekla je Tepić.

Najavila je da će, kao poslanica i članica skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti, posetiti tu policijsku stanicu.

Govoreći o nacrtu zakona, naglasila je da su naručioci i autori teksta nacrta zakona "opsesivno usmereni na hvatanje ljudi, njihovo praćenje i razbijanje demonstracija", i kao primer navela da se u zakonu predviđa korišćenje elektrošokova, mreža i zvučnih talasa za razbijanje demonstracija.

"Po ugledu na sve policijske države, ministru policije se daju ogromna ovlašćenja, čime se direktrno ugrožava samostalnost rada policije“, kazala je Tepić, i pitala "kome će Gašić, švercer kafe, izdavati instrukcije i stručna uputstva policije“.

Ispred Radne grupe MUP- a, rekla je Tepić,  zakon je predstavila Milica Bondžić, koja je u Ministarstvo unutrašnjih poslova došla iz Ministarstva odbrane.

Ona je sa Vulinovim advokatom Zoranom Lazićem svojevremeno skrojila i novi Zakon o vojsci, koji je ostao van javnosti jer je bio neustavan. Ta žena je sa Vulinom prešla u MUP i avanzovala do majora policije i sada opet pravi neustavan Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima“, rekla je Tepić.

"Kao narodna poslanica tražim od Gašica i Bondžić odgovore na važna pitanja, a tiču se sredstava prinude i elektrošokova, iz člana 135 zakona, mreža za hvaranje ljudi kao da su životinje iz člana 121, odnosno zvučnih talasa iz člana 134, rekla je Tepić. Tepić je rekla i da ima direktrna saznanja da je "sva ova jeziva represivna oprema već nabavljena", kao što je bio slučaj sa biometrijskim kamerama, a sada se samo naknadno legalizuje unošenjem odredbi u zakon. Prema njenim rečima, rasprava traje još mesec dana, a potom će se od poteza vlasti videti kako dalje.

Vladica Ilić, predstavnik Beogradskog centra za ljudska prava, danas je na zajedničkoj konferenciji za novinare više nevladinih organizacija, čija je tema bila nacrt zakona o unutrašnjim poslovima,  upozorio da se predloženim odredbama daje Vladi mogućnost da odlučuje o slobodi okupljanja, što je neprihvatljivo.

Rekao je da je preširoko tumačenje o nepovredivosti stana, kao i trajanja zadržavanja lica van prostorija MUP bez rešenja –  "dok se ne obavi pretres“. Ilić je rekao i da su iz nacrta zakona izostale odredbe o snimanju saslušanja privedenog lice, iako međunarodni propisi to zahtevaju,

Rekao je i da se sloboda izražavanja dovodi u "sivu zonu", jer se identitet policajaca može objavljivati samo u skladu sa zakonom o javnom informisanju, koji se ne odnosi na društvene mreže.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu