Rat u Ukrajini

Borba do poslednjeg daha: Ukrajinski borac u Mariupolju

Foto: AP Photo/Mstyslav Chernov

14. 3. 2022. / 15.16

Mariupolj: Simbol otpora i ruskog razaranja

Branioci očajnički odolevaju napadu, civili nemaju kuda da odu, samo je pitanje dana kada će grad da padne. Kako vreme odmiče, tako se rusko bombardovanje intenzivira. Teško da iko više veruje da se Rusi pre ili kasnije neće probiti do centra grada koji su opkolili, ali se mnogi nadaju da je i dalje moguće izbeći još veću humanitarnu katastrofu

Rat u Ukrajini uskoro ulazi u četvrtu nedelju, ali branioci, sa izuzetkom Hersona koji je pao, i dalje u većim gradovima odolevaju ruskoj invaziji. Mariupolj, lučki grad na obali Azovskog mora, jedno je od poprišta najžešćih sukoba i preti da postane ljaga u modernoj ruskoj istoriji, kakva je opsada Vukovara, kojom se komandovalo iz Beograda, postala za Srbiju.

Raketiranje stambenih objekata / Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka

Putinova “specijalna vojna operacija” targetirala je ovaj strateški grad kako bi kopnenim koridorom spojila anektirani Krim i samoproglašene republike Donjeck i Lugansk. Mariupolj se tako našao opkoljen i potpuno odsečen od ostatka ukrajinske vojske. Ukrajinske odbrambene snage očekuju u nekom trenutku i desant ruske Crnomorske flote.

Preko 400 hiljada civila zarobljeno je u gradu, a humanitarni koridori, koji su jedini dosadašnji uspeh pregovora dve strane, za Mariupolj nisu uspostavljeni. Ukrajinci kažu da Rusi bombarduju konvoje, što ovi negiraju i tvrde da ih Kijev sam sabotira kako bi privukao pažnju svetske javnosti.

Dečja bolnica / Foto: Image taken from video provided by the Mariupol City Council

Stanovnici Mariuolja su već preko deset dana bez struje, vode i grejanja, vlada nestašica hrane i lekova, a konvoji sa humanitarnom pomoći su zaustavljeni na dva sata vožnje od grada.

Voda za piće se vadi iz bunara i prokuvava. Neki izveštaji govore da je unutar grada bilo čarki oko hrane koja ponestaje. Novinara zapadnih medija odavno nema u gradu. Postalo je isuviše opasno.

Preko 100 bombi

Ukrajinski izvori kažu da je na ovaj grad do sada ispaljeno oko stotinu projektila, mnogi su pogodili civilne objekte. Gradsko veće Mariupolja tvrdi da je u opsadi poginulo preko dve hiljade ljudi. U konstantnom strahu od granatiranja, nastradali se sahranjuju u masovnim grobnicama. Na osnovu retkih slike zapaljenih stambenih blokova i civila zbijenih u gomilama po skloništima koje dopitu do javnosti, da se naslutiti obim tragedije i ljudske patnje.

Razaranje industrijske zone / Foto: Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

Jedan od podsetnika svih strahota ratne “kolateralne štete” je i slika porušenog porodilišta.

Puk Azov

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov tvrdio je na pregovorima u Ankari da bolnica u trenutku napada nije bila civilna, već da je pretvorena u vojni objekat neonacističkog puka Azov, čije je najveće uporište upravo Mariupolj. Međutim, potvrđeno je da je nekoliko civila poginulo na toj lokaciji, među njima, kako izveštava BBC, nekoliko dana kasnije od povreda i jedna trudnica.

Pokopavanje u masovnu grobnicu zbog stalnog granatiranja / Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka

Sa druge strane Rusi puštaju snimke iz drona koji navodno prikazju kako borci Azova koriste krovove stambenih zgrada za ratna dejstva, što nije u skladu sa međunarodnim ratnim pravom.

Mariupolj će u istoriju Ukrajine svakako ući kao "grad heroj“ koji se odupirao ruskoj okupaciji i nije hteo da se preda.

Snabdevanje pijućom vodom / Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka

Intenzivranje bombardovanja

Očigledno je da Rusi neće odustati od zauzimanja grada. Zapadni analitičari smatraju da bi posle pada Miriupolja na red došla Odese, koja može da vidi šta je čeka. Što vojna invazija duže traje, to se žešće rusko bomradovanje očekuje svih gradova koji stoje na putu Putinovih strateških ciljeva.

Vladimir Putin je u očima Zapada već ratni zločinac, pitanje je da li će i zvanično biti podignuta optužnica pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

F.M.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu