In memoriam

Foto: Zoran Žestić/Tanjug

23. 12. 2022. / 20.00

Massimo Savić (1962-2022): Sjajan i u tami

Hrvatski muzičar Massimo Savić preminuo je u 61. godini, objavila je danas njegova porodica

"Naš tata, suprug, ponos i ljubav, Massimo Savić, napustio nas je nakon kratke, ali herojske borbe. Iako je otišao s ovoga sveta, u našim će dušama živeti večno; nasmejan, topao, snažan, pun ljubavi i satkan od umetnosti", navedeno je u kratkoj objavi koje su potpisale Savićeva supruga i ćerka Eni i Mirna.

Hrvatska radio -televizija (HRT) javila je da je Massimo Savić preminuo sinoć u Vinogradskoj bolnici u Zagrebu gde se lečio od karcinoma pluća.

Rođeni Istranin, po dolasku u Zagreb početkom 1980-ih godina Massimo Savić osniva grupu Dorian Gray, koja je postala popularna odmah po objavi prvog albuma “Sjaj u tami” 1983. godine. Četiri godine kasnije izdaje prvi solo album “Stranac u noći”, a potom “Riječi čarobne” i još četiri albuma do 1995, kada Massimo na albumu “Benzina” izvodi istoimeni hit. Nakon 2003. usledili su albumi sa pesmama koje mu četiri godine za redom donose nagradu Porin, podseća N1 Zagreb.

U septembru 2008. album “Sunce se ponovo rađa” donosi novi studijski materijal te, na 20. dodeli diskografske nagrade Porin u Rijeci, Massimo ponovo osvaja statuu za najbolje muško vokalno izvođenje i posataje muzičar sa najviše ovojenih Porina u toj kategoriji.

Početak i kraj grupe Dorian Gray

Dorian Gray se bio proslavio zahvaljujući fenomenalnom prepevu grupe Walker Brothers The sun ain’t gonna shine anymore, ali s upečatljivim glasom Massima Savića. Za taj prepev zaslužan je bio Siniša Škarica kojeg je Massimov glas podsetio na vokal Scotta Walkera, bez obzira što članovi benda nisu imali pojma ko su Walker Brothers. I tako je nastao prvi hit Doriana Graya, piše Večernji.hr.

Članovi benda  su tih godina eksperimentirali sa drogom.  Oni su na to gledali "kao na podsticaj za stvaranje glazbe“. Bend se raspao 1986. jer su članovi u Švedskoj potrošili  dva i po puta više dana snimanja od onoga što je Jugoton bio spreman platiti. Jugoton je tražio da ostatak potrošenih sati plate iz svoga džepa. Menadžer Marijan Crnarić uspeo  je da dogovori 42 koncerta po celoj Jugoslaviji koje su članovi benda odradili samo za dnevnice. Ostatak zarade otišao je na pokrivanje duga Jugotonu. Bend se raspao zbog besparice i međusobnih optuživanja, piše "Večernji“.

Nakon toga Massimo Savić započinje uspešnu samostalnu karijeru i objavljuje četiri albuma u saradnji sa Zrinkom Tutićem. Sledi zaokret u karijeri i art pop i rock projekti poput albuma na engleskom jeziku Elements ili vokal u grupi Metal Guru, uz istovremeno objavljivanje petog albuma u saradnji s Tutićem – Benzina 1995. godine, upravo u vreme vrhunca hrvatske "dance" glazbe. 1998.je otkazao saradnju Zrinku Tutiću. Mnogo godina kasnije rekao je da je "zdravljem platio suradnju s Tutićem".

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu